Inspecció de Treball

Expedienten la fàbrica de l'explosió per iniciar la neteja sense permís

L'empresa en la qual es va originar l'explosió de la petroquímica de Tarragona al·lega que estava fent treballs de reparació, amb el consentiment de la Conselleria d'Empresa

petroquimica

petroquimica

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Inspecció de Treball ha obert un expedient a Iqoxe per reprendre la seva activitat sense els permisos de riscos laborals acreditats per la Generalitat de Catalunya. Així ho han confirmat a EL PERIÓDICO fonts del Departament de Treball. La companyia ha dit que feia tasques de buidatge d’un dipòsit i que comptava amb el permís de la Conselleria d’Empresa i dels bombers, segons han traslladat fonts d’Iqoxe. Aquesta empresa acumula així un total de tres expedients oberts després de l’incident de la setmana passada, que se sumen a quatre més d’oberts prèviament i a una quarta investigació en curs, per suposat frau en la contractació laboral.

Segons indiquen fonts sindicals, l’empresa va intentar iniciar dissabte passat 18 de gener treballs de reparació i condicionament a les instal·lacions de la planta. La companyia reconeix que aquell dia es van produir treballs de buidatge d’un dipòsit que contenia etilè, la substància que va fer explotar. També al·lega que les esmentades operacions van ser requerides pel cos de bombers i que comptava amb el vistiplau de la Conselleria d’Empresa per a això. Fonts consultades d’Empresa no han pogut confirmar al tancament d’aquesta edició l’existència o no d’aquesta aprovació.

Les operacions van ser interrompudes, segons expliquen fonts sindicals, una vegada es va personar la representació dels treballadors de la companyia juntament amb Inspecció de Treball, que no havia emès l’obligatori informe de riscos laborals. El comitè d’empresa, en què hi ha al voltant de 200 treballadors, va presentar denúncia davant de la ‘policia laboral’, que dimarts va aixecar acta sobre això. Aquest és el detonador de l’expedient obert aquesta setmana i conegut aquest dijous. Fonts d’Iqoxe reconeixen que mancaven d’una avaluació externa dels possibles riscos laborals, però afirmen que sí que disposaven d’una inspecció interna sobre aquests. 

La magistrada del Jutjat número 1 de Tarragona i el fiscal inspeccionen aquest dijous sobre el terreny la planta de la petroquímica Iqoxe, després de l’explosió del 14 de gener passat, que va causar tres morts, segons han informat Efe fonts pròximes al cas. La comitiva judicial, encapçalada per la jutge d’instrucció del cas, ha iniciat la inspecció ocular poc després del migdia. Els Mossos d’Esquadra i altres autoritats ja han practicat diversos interrogatoris a empleats de l’empresa i a altres testimonis de l’explosió per dirimir les causes del succés, que pot ser constitutiu de tres delictes d’homicidi per imprudència, lesions, contra la seguretat en el treball i contra el medi ambient.

Sancions tancades i investigacions en curs

Iqoxe acumula quatre sancions greus interposades des de la direcció provincial de Tarragona de la Inspecció de Treball entre els anys 2015 i 2017. Aquestes, segons van explicar fonts del Departament de Treball, estan vinculades a deficiències en seguretat laboral i la revisió periòdica de l’avaluació de riscos laborals. Després de l’explosió del 14 de gener passat, Inspecció de Treball va iniciar d’ofici i seguint el protocol dues investigacions. Fonts sindicals també han afirmat, i Inspecció de Treball ha confirmat, que està actualment en curs una investigació per presumpte frau en la contractació de personal temporal; que hagués de tenir un contracte indefinit.

Notícies relacionades

Els sindicats han estat denunciant que la retallada de plantilles i el consegüent excés de jornada són riscos potencials que augmenten la possibilitat d’accidents laborals. També han carregat contra els protocols existents en matèria de seguretat que imperen a la petroquímica de Tarragona. Durant la tarda de l’explosió, les sirenes de confinament no van arribar a sonar, segons va considerar oportú el dispositiu activat per la conselleria d’Interior.

Durant la tarda d’aquest dijous s’ha produït una reunió entre Treball, els sindicats i la patronal del sector AEQT per reobrir el debat sobre els protocols i les actuacions en matèria de riscos laborals. Des del grup no han sortit satisfets amb el resultat i la preparació d’una vaga per a la segona setmana del mes de febrer en les empreses de la petroquímica de Tarragona segueix en marxa.