AJUSTAMENT DE COSTOS

El Corte Inglés preveu el tancament de 25 establiments aquest any

El pla descarta acomiadaments i la plantilla afectada serà ressituada dins del grup

zentauroepp49557388 graf617  madrid  25 08 2019   la presidenta de el corte ingl190825131153

zentauroepp49557388 graf617 madrid 25 08 2019 la presidenta de el corte ingl190825131153 / Diego Perez Cabeza

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El Corte Inglés ha decidit tancar els centres comercials menys rendibles. Després de diversos mesos de posada en venda de més d’un centenar d’actius, la direcció de la cadena de grans magatzems ha decidit aprofundir en el pla de millora del balanç i avançar un pas més en l’ajustament. Segons el pla acordat pel consell d’administració, està prevista una reestructuració que suposarà el tancament, venda o transformació d’almenys 25 punts de venda aquest any, segons ha informat ‘El Confidencial’ i la informació del qual han confirmat parcialment fonts d’El Corte Inglés. L’objectiu és millorar els comptes globals del grup i fer aflorar en el balanç la revalorització d’actius que amb l’increment dels preus immobiliaris és elevada. El grup El Corte Inglés va arribar a una xifra de negocis de 15.783 milions d’euros en l’últim exercici fiscal, un 1,1% més que l’any anterior, amb un benefici net de 258,2 milions d’euros, el 27,7% més que l’exercici passat, i un marge brut de 4.696 milions (+1,5%). 

Segons ha avançat ‘El Confidencial’, dels 25 centres de la llista afectats, 15 seran tancaments. Entre els quals hi ha els establiments d’Arroyomolinos i Arapiles, a Madrid; Guadalajara, Albacete, Ademuz (València), Constitución (Valladolid), El Capricho (Marbella), Marineda (la Corunya) o El Tiro (Múrcia). Sobre els establiments existents a Barcelona sempre s’ha sospitat la venda del centre de Meridiana i de Can Dragó, però El Corte Inglés nega que hi hagi una decisió definitiva.

Inversors com ara Apollo, Blackstone, Cerberus i Lone Star s’haurien interessat en els últims mesos per l’adquisició d’alguns dels actius d’El Corte Inglés, però després de diversos mesos de posada en venda, en un pla dissenyat per la consultora PWC, la direcció de la cadena de distribució desitja accelerar el procés i està oberta al tancament dels centres comercials més problemàtics. 

En l’estratègia comercial d’El Corte Inglés també hi figura que alguns dels centres adaptin el seu model de vendes a altres formats, com ara la venda d’estocs (‘outlets’). La necessitat de millorar la rendibilitat per metre quadrat de totes les unitats de venda obligarà a fer un altre tipus d’estratègies comercials encara per concretar, però que podrien anar en la línia d’especialització i increment del lloguer d’espai a tercers. 

Notícies relacionades

El nou pla d’ajustament de la companyia no preveu acomiadaments. La idea és que els 8.000 empleats afectats siguin ressituats en altres centres comercials rendibles.

La venda del que El Corte Inglés denomina «actius immobiliaris no estratègics» hauria d’aportar al grup entre 1.500 i 2.000 milions d’euros. El procés de venda es va iniciar l’any passat principalment amb terrenys, oficines, superfícies comercials i plataformes logístiques. Ara s’aprofundirà amb la venda d’establiments comercials poc rendibles. En la majoria de les operacions, el que fa El Corte Inglés és vendre l’actiu però mantenir-hi l’activitat a canvi del pagament d’un lloguer a llarg termini. Després d’haver intentat aquest tipus d’operacions, la idea és afrontar tancaments sense que comportin costos extres en indemnitzacions al personal.