Fòrum Econòmic de Davos

Trump amenaça de gravar el 25% els cotxes europeus si s'aplica sense acord la taxa digital

Els EUA també gravarà els automòbils si no s'avança en un acord comercial amb la UE

Espanya manté els seus plans d'aprovar una 'taxa Google' tot i que l'OCDE no ho acordi

Washington  United States   15 07 2019 - US Treasury Secretary Steven Mnuchin holds a news conference on cryptocurrency regulation  in the James Brady Press Briefing Room of the White House in Washington  DC  USA  15 July 2019  Mnuchin expressed the Treasury department s  very serious concersn  that Libra  a proposed cryptocurrency developed by Facebook  could be misused by money launderers and terrorist financiers  On 11 July 2019 US President Donald J  Trump said that he is not a fan of Cryptocurrencies   Terrorista  Estados Unidos  EFE EPA MICHAEL REYNOLDS

Washington United States 15 07 2019 - US Treasury Secretary Steven Mnuchin holds a news conference on cryptocurrency regulation in the James Brady Press Briefing Room of the White House in Washington DC USA 15 July 2019 Mnuchin expressed the Treasury department s very serious concersn that Libra a proposed cryptocurrency developed by Facebook could be misused by money launderers and terrorist financiers On 11 July 2019 US President Donald J Trump said that he is not a fan of Cryptocurrencies Terrorista Estados Unidos EFE EPA MICHAEL REYNOLDS / MICHAEL REYNOLDS (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president dels EUA, Donald Trump, ha amenaçat aquest dimecres d’aplicar una taxa del 25% als cotxes europeus, si no s’aconsegueixen avenços en un ampli acord comercial amb la Unió Europea. També ha anunciat que aplicarà el mateix recàrrec, del 25%, contra els cotxes provinents de països que apliquin la ‘taxa Google’ de forma unilateral, sense esperar a un acord global més ampli en el marc de l’OCDE. 

L’amenaça ha sigut dirigida no només contra França –que ha decidit aquest dimarts congelar la seva taxa digital en espera d’un acord global–, sinó contra el mateix Regne Unit, el ministre d’Economia del qual, Sajid Javid, s’ha reafirmat a Davos en el compromís de posar en marxa la seva pròpia taxa digital a l’abril. 

«És molt dur tractar amb Europa»

El Fòrum Econòmic Mundial, que se celebrarà durant tota la setmana a la localitat suïssa de Davos, havia de ser el lloc en el qual els EUA i Europa avancessin en la pau digital (per la taxa Google) i comercial, com a conseqüència d’una trobada entre el president Trump i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von del Leyen, que va tenir lloc dimarts. No obstant, el contenciós sembla haver-se agreujat. Almenys això és el que mostra l’escalada dialèctica protagonitzada per Trump; si bé Von der Leyen ha evitat afegir llenya al foc.

En una entrevista a la cadena de televisió CNBC, aprofitant la seva estada a Davos, Trump ha explicat que després d’haver aconseguit una primera treva comercial amb la Xina ara el seu focus està sobre la Unió Europea. «Jo volia esperar a acabar amb la Xina. No volia ocupar-me de la Xina i Europa alhora», va dir Trump. «És molt dur tractar amb Europa. Ells han tret avantatge del nostre país durant molts anys. Si no acabem alguna cosa (en terme de negociacions comercials), prendré mesures a través d’aranzels més alts sobre els seus automòbils i altres productes», va dir Trump. 

Poc després va ser el secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, qui va repetir l’amenaça a partir d’una pregunta sobre les intencions del Regne Unit. «Pensem que una taxa digital és discriminatòria per naturalesa. Si es pretén imposar de forma arbitrària taxes sobre les nostres empreses digitals, nosaltres considerarem aplicar taxes arbitràriament sobre els constructors de cotxes», va dir Munchin en una taula de debat en la qual també eren presents el ministre britànic d’Economia, i la directora del Fons Monetari Internacional, Kristalina Georgieva.

Aquesta s’ha mostrat partidària que els governs es beneficiïn dels ingressos de les grans empreses, i també que hi hagi normes homogènies per a tothom, però sempre de manera «multilateral», rebutjant, en principi, normes nacionals.

Notícies relacionades

Espanya manté els seus plans

En una trobada amb els mitjans de comunicació presents a Davos, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño,  ha explicat que l’Executiu esperarà a veure si des de l’OCDE o la Unió Europea s’avançarà en una acció coordinada per aplicar un nou gravamen sobre determinades activitats digitals. En tot cas, el Govern no renuncia a aprovar la seva pròpia taxa digital si no s’arriba a un acord internacional, ha dit la ministra Calviño