27 set 2020

Anar al contingut

exercici 2020

El Govern destina 3.200 milions d'euros a la pujada de sou dels funcionaris

L'increment salarial del 2% entrarà en vigor en la nòmina de febrer, amb efecte retroactiu a 1 de gener

Gabriel Ubieto

El Govern destina 3.200 milions d'euros a la pujada de sou dels funcionaris

DAVID CASTRO

El Govern ha aprovat aquest dimarts en Consell de Ministres la pujada salarial pactada del 2% per als treballadors públics. Aquesta mesura, que serà d’obligat compliment per a tots els nivells administratius (estatal, autonòmic i local), li suposarà un desemborsament de 3.212 milions d’euros i entrarà en vigor en la nòmina de febrer; tot i que amb efecte retroactiu a 1 de gener, tal com ha explicat la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias. A Catalunya, la Generalitat ha convocat els sindicats dilluns que ve per formalitzar la pujada de sous.

L’increment salarial dels funcionaris i altres professionals de l’Administració afectarà un total de 2,5 milions de persones i suposarà un increment en el seu sou total (no el salari base) del 2%. A partir d’aquí, cada institució pública haurà de negociar amb els sindicats la distribució d’una partida de fons addicionals, que ascendeix a un altre 0,3% i que pot anar a la nòmina o bé a altres partides. En el cas dels treballadors públics de la Generalitat, els fons addicionals de l’exercici del 2019 (equivalents al 0,25%) van ser destinats al pla de pensions, no a les nòmines. En contra del criteri dels sindicats.

Els treballadors públics no veuran probablement fins a la nòmina de febrer l’increment del 2%, ja que l’aprovació de la pujada salarial entrarà oficialment en vigor, com a molt aviat, el dimecres 22 de gener, després de ser publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). La pujada salarial serà «amb efectes a 1 de gener del 2020», tal com ha detallat la ministra Darias; tot i que fonts sindicals veuen difícil que administrativament el Govern pugui aplicar-la ja en el cobrament de gener. «Les nòmines es tanquen habitualment el dia 10 de cada mes», comenten fonts sindicals consultades.

A Catalunya, el pròxim dilluns 27 de gener estan citats els sindicats amb representació majoritària en la Generalitat (IAC, CCOO i UGT) per concretar aquest increment del 2%. El desemborsament que haurà d’assumir la Generalitat serà de 200 milions d’euros i afectarà més de 200.000 treballadors públics, tal com han explicat fonts de la conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública.