Sòl

La inversió immobiliària a Catalunya es 'muda' de la vivenda a les oficines

Un informe del Col·legi d'Arquitectes revela que la superfície dels edificis per a usos comercials va créixer 20 vegades més que la vivenda el 2019

Els arquitectes veuen en el decret de reserva del 30% de vivenda social de l'Ajuntament de Barcelona un efecte 'paràlisi'

obrero-construccion

obrero-construccion / Joan Puig

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els inversors immobiliaris a Catalunya van optar el 2019, i per segon any consecutiu de manera significativa, per posar la seva capital en edificis destinats a usos comercials i no tant en vivendes. Així ho constata un informe del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya presentat aquest dilluns, que revela que la superfície dels edificis per a usos no residencials va créixer 20 vegades més que la vivenda el 2019. L’esmentada tendència es va materialitzar a tot Catalunya, tot i que de manera especialment marcada a la seva capital, Barcelona; on els arquitectes intueixen una paràlisi en l’impuls inversor a nova vivenda residencial a causa de l’entrada en vigor de l’acabada de reformar normativa municipal, que obliga a reservar el 30% per a vivenda social.

La desacceleració global es plasma també en les dades de l’informe del Col·legi d’Arquitectes, que assenyalen que la superfície construïda creix un terç menys que l’any anterior. Concretament, la superfície total visada va augmentar el 4,8% el 2019, davant el 15% del 2018. Un creixement que la degana de l’escola, Assumpció Puig, ha qualificat d’«exigu», que ha considerat que evoluciona cap a una fase de decreixement i que no descarta que per al 2022 acabi estancant-se a ritmes pròxims al 0%.

Notícies relacionades

Aquesta mitjana del 4,8% de creixement de la superfície en ús es tradueix en una expansió del 0,7% en el cas de les edificacions residencials i del 13,7% d’aquelles destinades a altres usos, com el comercial. Una tendència comuna a tot Catalunya, però que troba a Barcelona el seu màxim exponent; ja que a la capital la superfície destinada a noves oficines es va disparar el 194% el 2019.

El ritme actual d’ampliació del parc de vivendes a Catalunya preocupa el Col·legi d’Arquitectes. I és que el 2019 es van edificar un total de 15.853, segons recull l’informe; gairebé 10.000 menys de les 26.300 recomanades per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per cobrir l’actual demanda demogràfica.