Cimera suïssa del capitalisme

Els EUA i Europa buscaran la pau digital i aranzelària a Davos

Trump i Von der Leyen preveuen encarrilar la taxa tecnològica amb la mediació de l'OCDE

Sánchez participarà en la 50 edició del Fòrum Econòmic, marcada per la crisi climàtica

rosas51782978 lausanne  switzerland   january 17  swedish climate activist200119110819

rosas51782978 lausanne switzerland january 17 swedish climate activist200119110819 / Ronald Patrick

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sanchez

Després d’aconseguir una primera treva en la seva guerra comercial amb la Xina, aquesta setmana el president dels EUA, Donald Trump, acudeix al Fòrum Econòmic Mundial (WEF, per la sigla en anglès) de Davos amb l’expectativa d’apaivagar també la tensió amb Europa per la taxa digital de França i la represàlia aranzelària amb què han amenaçat els Estats Units.

Tres fonts oficials han confirmat a Reuters que Trump preveu trobar-se amb la presidenta de la Unió Europea, Ursula von der Leyen, aprofitant que coincidiran a la petita localitat suïssa de Davos, amb l’ànim de desencallar alguns dels contenciosos que enfronten les dues potències.

En paral·lel, aquest dimecres hi ha prevista una reunió entre el ministre francès d’Economia i Finances, el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, i el secretari del tresor dels EUA, Steven Mnuchin, també a Davos, a fi d’arribar a un acord sobre una taxa digital d’aplicació internacional. Divendres el ministre francès va avançar que ja hi ha sobre la taula una proposició «prometedora per tenir un calendari que eviti la crisi comercial». «No som lluny de l’acord», va afirmar.

Crisi climàtica

Les tensions entre els EUA i la UE només és un dels temes que niaran aquesta setmana a la cimera capitalista de Davos, que aquest any celebra el 50 aniversari sota la pressió enorme de la crisi climàtica i els seus efectes sobre la societat i l’economia. L’informe anual sobre Riscos Globals  que es debatrà en la cimera –i que es va presentar dimecres passat– assenyala que la guerra comercial i la polarització política als països són les principals amenaces per a l’economia el 2020, però situa els efectes del canvi climàtic com la principal amenaça a mitjà termini, a l’horitzó dels pròxims deu anys. Per primera vegada, dels deu riscos predominants a mitjà i llarg termini, cinc estan relacionats amb el canvi climàtic.

La setmana de treballs ha sigut precedida per una manifestació, divendres de joves contra el canvi climàtic a la ciutat suïssa de Lausana on va assistir l’activista sueca Greta Thunberg, abans d’acudir a la cimera de Davos, en què ja va participar l’any passat. Enmig d’una gran alerta mundial pels devastadors incendis a Austràlia i les posteriors inundacions, Thunberg va anticipar a Lausana el missatge que portarà a empresaris i mandataris perquè deixin d’invertir en activitats emissores de carboni. «Als líders del món i aquells amb poder els dic que encara no heu vist res. Us ho asseguro», va dir.

Thunberg participarà en una taula de debat dins del programa del WEF juntament amb altres joves activistes de diferents parts del món. Hi ha previstes noves marxes de protesta climàtiques als voltants de Davos en què no hi ha confirmada la presència de la jove sueca

Participants

Més de 3.000 participants de 117 països del món estan convocats a aquesta nova edició anual del Fòrum de Davos. Entre ells, un total de 53 caps de Govern i d’Estats de tot el món, inclòs el president espanyol, Pedro Sánchez. Hi ha prevista l’arribada de Trump, Angela Merkel (Alemanya), Giuseppe Conte (Itàlia), Iván Duque (Colòmbia), Lenin Moreno (Equador), Kyriakos Mitsotakis (Grècia), Leo Varadkar (Irlanda) o el vice-primer ministre de la Xina, Han Zheng.

També s’espera els líders de 15 organitzacions internacionals (FMI, BCE, OCDE i d’altres) i 1.680 representants del sector privat entre qui es troben empresaris espanyols com Ana Botín (Santander), Carlos Torres (BBVA), Iosu Jon Imaz (Repsol), José Manuel Entrecanales (Acciona) o Francisco Reinés (Naturgy), entre d’altres

Reestrena internacional de Sánchez

Notícies relacionades

Per a Pedro Sánchez, aquest serà el seu primer acte internacional després de la formació del nou Govern. Segons fonts de La Moncloa, el president aprofitarà aquesta cimera per traslladar a la comunitat econòmica internacional quines són les prioritats del nou Govern d’Espanya i transmetre confiança.

En particular, pretén presentar als representants de les grans multinacionals els plans del nou Executiu en matèria de digitalització i de transició energètica. Dimecres, 22, hi ha prevista una intervenció especial de Sánchez davant del plenari del Fòrum seguida d’una sessió de preguntes i respostes conduïda pel secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría.