Informe de Riscos Globals 2020

El Fòrum de Davos inclou la polarització política entre els riscos mundials a curt termini

El canvi climàtic figura com la principal amenaça a un mig termini de 10 anys

Pedro Sánchez participarà en el Fòrum Econòmic Mundial la setmana que ve a Suïssa

zentauroepp47361375 soc200110190124

zentauroepp47361375 soc200110190124 / Lee Jin-man

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La guerra comercial i la polarització política als països són les principals amenaces per a l’economia en aquest 2020 que percep el Fòrum de Davos. A més, en la seva quinzena edició, l’informe Riscos Globals 2020 del Fòrum Econòmic Mundial (FEM) (punxeu aquí per a l’informe en anglès), presentat aquest dimecres al Regne Unit, situa els efectes del canvi climàtic com la principal amenaça a mitjà termini, a l’horitzó dels deu pròxims anys.

L’estudi, que recull una enquesta feta a 750 experts sobre la seva percepció de les principals amenaces al planeta, destaca que, per primera vegada, els cinc riscos predominants a llarg termini, d’un total de deu, estan relacionats amb el canvi climàtic.

A curt termini, un 78,5% dels enquestats creuen que, el 2020, augmentarà el risc de confrontacions econòmiques; un 78,4% opina que s’incrementarà la polarització política als països; un 77,1% preveu onades de calor extremes; un 76,2% veu probable la destrucció d’ecosistemes i recursos naturals i un 76,1% prediu atacs cibernètics a infraestructures.

«L’economia global s’enfronta a una desacceleració sincronitzada, en els cinc últims anys el s’ha produït un rècord d’escalfament i s’espera un augment dels atacs cibernètics aquest any. Tot això, mentre ciutadans protesten per les condicions polítiques i econòmiques als seus països i expressen la seva preocupació per l’augment de la desigualtat», adverteix el president del WEF (Fòrum Econòmic Mundial, per la seva sigla en anglès), Börge Brende en el prefaci de l’estudi. «El paisatge polític està polaritzat, el nivell del mar puja i els incendis vinculats al canvi climàtic creixen amb fúria», afegeix en un comunicat.

Participació de Sánchez

Notícies relacionades

L’informe, que serà debatut en la cimera anual del FEM a Davos (Suïssa) del 21 al 24 de gener, insta a augmentar el multilateralisme i la cooperació entre líders per «mitigar els riscos» que afronta el món, cosa que requereix també fomentar la igualtat i un creixement sostenible. És prevista la participació del president Pedro Sánchez en els debats els dies 21 i 22 a la petita localitat alpina, on també està prevista l’assistència de representants de grans empreses espanyoles, com la presidenta del Santander, Ana Botín, que habitualment acudeix a aquesta trobada anual. Sánchez també va participar en el Fòrum de Davos l’any passat.

Els riscos d’aquí deu anys que detecta l’informe són un clima extrem que causi danys a la propietat i a les persones; falta de preparació dels Governs per mitigar i adaptar-se a aquests canvis; danys al medi ambient causats pels humans; col·lapse d’ecosistemes i pèrdua de biodiversitat i més catàstrofes naturals, com terratrèmols i inundacions.