El Govern anuncia un increment del 15% de la vivenda social a Catalunya

El secretari d'Agenda Urbana dona a conèixer que 152 municipis es beneficiaran de la mesura

1
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

La Generalitat es proposa incrementar la vivenda social a Catalunya en un 15%, tal com estableix el Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge –l’objectiu del qual és millorar l’accés a la vivenda de les noves llars formades a Catalunya–, a través del decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a la vivenda aprovat al desembre, segons ha anunciat aquest dimecres el secretari d’Agenda Urbana i Territori de la Generalitat, Agustí Serra. «Només el 2% de les vivendes de Catalunya formen part del mercat de vivendes assequibles. El decret llei que la Generalitat ha posat en marxa en matèria de vivenda és ambiciós, nou i consensuat, i busca ampliar l’oferta per facilitar l’accés a la vivenda per part d’aquells que estan en una situació econòmicament més vulnerable. És per això que volem augmentar un 15% l’oferta de lloguer social als 152 municipis principals de Catalunya, els quals aglutinen el 80% de la població catalana»,  ha afirmat Agustí Serra, durant la seva participació al fòrum immobiliari Inmoscopia, que es desenvolupa a l’auditori del CaixaForum. Serra ha insistit que s’ha d’«afavorir el lloguer social i incrementar el terra disponible, donant ús als solars buits per a vivenda social».

Notícies relacionades

Serra, d’altra banda, ha explicat que el Govern treballa amb la idea d’implementar l’índex de preus de referència al sector del lloguer per aconseguir la moderació de preus i en l’oferiment d’ajuts en aquells casos que estiguin per sota de l’índex. «Aquestes mesures seran el full de ruta que inspiri la polítiques de vivenda que s’apliquin a Catalunya durant els següents 15 anys», ha destacat Serra

Reformar el parc

D’altra banda, el secretari d’Agenda Urbana ha remarcat que el 65% de vivendes a Catalunya han sigut construïdes abans del 1980, per la qual cosa una part important del parc residencial necessita ser reformat. «Al nostre país invertim 700 euros anuals per habitant per reformar les nostres llars, mentre que la mitjana europea supera els 1.000 euros anuals», ha indicat. En aquest sentit, el 2018 la Generalitat va impulsar subvencions per valor de 34 milions d’euros repartits en gairebé 20.000 ajuts per recuperar i rehabilitar edificis i per posar en marxa ajuts a les comunitats de propietaris.