TASQUES DEL NOU GOVERN

Calviño corregeix Díaz: només es derogaran els «abusos» de la reforma laboral

La vicepresidenta econòmica posa límits a les pretensions de la ministra de Treball

La titular d'Ocupació es veu forçada a matisar el seu anunci d'anul·lar la legislació del 2012

rosas51752914 nadia calvino ignacio sanchez galan investors day200115153648

rosas51752914 nadia calvino ignacio sanchez galan investors day200115153648 / Jesus Hellin

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha insistit aquest dimecres en la necessitat d’«ajustar» alguns aspectes de la reforma laboral que «han portat a abusos» en els últims anys, i ha subratllat que el creixement econòmic i la creació d’ocupació és la prioritat del Govern.

Així ha respost la vicepresidenta i ministra d’Economia a un inversor que li ha preguntat per l’abast dels canvis en la legislació laboral que prepara el Govern. Ha sigut durant la intervenció de Calviño en la desena edició de l’Spain Investors Day. La resposta de la ministra posa límits a l’anunci de la nova ministra de Treball, Yolanda Díaz (Unides Podem), que aquest dilluns, en l’acte de la seva presa de possessió de la cartera ministerial, davant de la presència de Calviño i dels líders de patronal i sindicats, va anunciar el seu compromís de derogar la reforma laboral sense matisos.

Calviño ha incidit en el fet que la «prioritat» és continuar creant ocupació i mantenir el diàleg amb els sindicats, la patronal i el conjunt dels grups parlamentaris presents al Congrés per posar fre als elements que el Govern ja ha identificat com a «abusos» contra els treballadors. La qüestió –ha expressat la ministra–, és trobar el balanç entre la creació d’ocupació, que aquest any preveu augmentar en 300.000 nous llocs de treball, la seva qualitat i la reducció de la desigualtat. .

Díaz es corregeix

El cert és que aquest mateix dimecres, la mateixa Díaz ha matisat el seu missatge de dilluns. En una altra intervenció pública ocorreguda alhora, declarava que es posarà en marxa una fase per suprimir «immediatament i amb urgència» determinats aspectes de la llei, com el que permet l’acomiadament per acumulació de baixes justificades per malaltia o el que dona prevalença als convenis d’empresa sobre els sectorials, tot i que ha anat més enllà a l’afirmar que el Govern elaborarà un nou Estatut dels Treballadors del segle XXI per adaptar-lo a les noves realitats.

«Hi ha dues fases. Primer derogar i després proposar un marc legislatiu diferent», ha remarcat Díaz, en declaracions a La Sexta recollides per Europa Press. Quan li han preguntat si les indemnitzacions per acomiadament improcedent tornaran als 45 dies per any, la ministra ha respost que l’acomiadament és un aspecte «clau» i que «es treballarà en el marc del diàleg social».

Díaz ha remarcat també que petites «modificacions legislatives» poden ajudar a combatre la precarietat laboral, per exemple, ha dit, tornant la causalitat als contractes temporals, o modificant aspectes de la subcontractació.

Notícies relacionades

Sobre la pujada del salari mínim interprofessional (SMI), la ministra s’ha mostrat convençuda que s’arribarà «a un punt de trobada» per poder complir amb l’objectiu del Govern de portar-lo al 60% del salari mitjà a final de legislatura. «Acudirem al diàleg social per negociar el SMI. Els agents socials mereixen respecte i crec que arribarem a un punt de trobada», ha assenyalat sobre això.

Reforma de les pensions

Durant la seva intervenció, en un discurs pronunciat en anglès a causa de la presència de multitud d’inversors internacionals, Calviño s’ha referit al nou ministre de Seguretat Social i ha fet al·lusió a l’anterior càrrec de José Luis Escrivá de president de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) per assegurar que la reforma del sistema públic de pensions garantirà la seva «sostenibilitat».