sector financer

El BBVA aflora una pèrdua de 1.350 milions als Estats Units

El banc manté els seus plans respecte al dividend malgrat l'impacte en el benefici

L'entitat substitueix el seu responsable a Espanya per Peio Belausteguigoitia

bbva

bbva / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El BBVA ha anunciat aquest dijous que els seus resultats del quart trimestre patiran un impacte negatiu d’uns 1.500 milions de dòlars (entorn de 1.350 milions d’euros) a causa de la seva filial als Estats Units. Les pèrdues es deuen a un deteriorament del seu fons de comerç (que mesura el valor d’actius intangibles com la marca o la clientela per la seva capacitat de generar una rendibilitat més gran que l’obtenible per la simple suma dels actius tangibles). La retallada és notable, d’entornd’un 26%, ja que fins ara estava valorat en 5.097 milions amb dades del tancament de juny.

L’entitat presidida per Carlos Torres Vila ho ha atribuït «principalment a la negativa evolució delstipus d’interès, especialment a partir de la segona meitat d’any, que unida a un alentiment de l’economia fa que s’esperi una evolució dels resultats futurs per sota de l’anteriorment estimat». El grup va comprar i va fusionar diversos bancs regionals del sud dels Estats Units abans i en els primers compassos de la Gran Recessió i encara tenia pendent ajustar el seu valor, una cosa que sí que havia fet amb altres unitats, com reflecteix que el fons de comerç al país nord-americà fos el més gran del grup amb molta diferència: representa el 82% dels 6.459 milions totals.

El banc ha recordat que aquest tipus d’ajustaments comptablesno suposen cap sortida de caixa, per la qual cosa no afecten la liquiditat del grup, com tampoc el patrimoni net tangible, el capital, la capacitat de repartiment de dividends, ni la quantia dels esmentats dividends que aprovarà el consell d’administració. El pagament als accionistes, així, es calcula sobre el resultat ordinari. El benefici final, en canvi, es veurà notablement colpejat: l’entitat va guanyar 3.667 milions fins al setembre, a un ritme d’entre 1.164 milions i 1.278 milions per trimestre, i el deteriorament del fons de comerç deixarà previsiblement molt minvats els guanys del quart.

Nomenaments

Notícies relacionades

El BBVA, d’altra banda, ha anunciat que la responsable del seu negoci a Espanya, Cristina de Parias (Sevilla, 1965), deixarà el càrrec i totes les seves funcions executives i passarà a ser consellera de filial a Mèxic. La directiva, que va arribar al banc el 1998 procedent de Citibank, havia sigut promocionada al lloc el 2014, en època de Francisco González com a president i Ángel Cano com a conseller delegat. A l’entitat s’assegura que ha sigut una sortida pactada. La seva substitució és una de les decisions organitzatives més rellevants adoptades des que al gener Torres Vila va ocupar la presidència i Onur Genç és el seu número dos. En els últims mesos s’han produït cessaments lligats al ‘cas Villarejo’, com els Eduardo Arbizu i Antonio Béjar, però el fet que Parias segueixi vinculada al banc, al contrari que aquests dos exdirectius, sembla evidenciar que el seu cas no té res a veure amb l’excomissari empresonat per l’Audiència Nacional.

El nou responsable del negoci espanyol del grup serà Peio Belausteguigoitia, que va arribar al banc el 1997 i el 2007 va passar de ser director de la territorial nord a responsable de desenvolupament de negoci a Espanya, sota les ordres de Parias. El substitueix Gonzalo Rodríguez, fins ara responsable global de la generació de productes i solucions per a clients de banca minorista, i a aquest al seu torn Luís Simões, fins ara director de desenvolupament de negoci empresarial.

Temes:

BBVA