Dia de la Constitució

El Govern no convenç els funcionaris perquè treballin el 6-D

El conseller Puigneró troba la fórmula legal per fer laborable el dia de la Constitució, però la majoria sindical no el segueix

10/04/2019 El consejero de Políticas Digitales de la Generalitat, Jordi Puigneró, interviene desde su escaño en una sesión plenaria en el Parlamento de Cataluña.

10/04/2019 El consejero de Políticas Digitales de la Generalitat, Jordi Puigneró, interviene desde su escaño en una sesión plenaria en el Parlamento de Cataluña. / David Zorrakino - Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ni elDia de la Hispanitatni el de laConstitució. Els funcionaris de la Generalitat de Catalunya ratllaran un altre calendari laboral més amb les festivitats compartides amb els treballadors públics de la resta de les administracions d’Espanya. El conseller de Polítiques Digitals i Funció Pública, Jordi Puigneró, no ha aconseguit convèncer la majoria sindical perquè secundin la jornada de treball extraordinària que pretenia habilitar aquest divendres 6 de desembre. I així aconseguir la imatge d’unes oficines públiques de la Generalitat plenes de funcionaris treballant.

Des de la conselleria no veuen com un fracàs el fet que ni el Dia de la Hispanitat ni el de la Constitució siguin laborables per als empleats públics de l’Administració de la Generalitat. «El conseller es va comprometre a trobar una fórmula perquè aquells treballadors que consideressin que no tenien res a celebrar poguessin anar a treballar i la va trobar», afirmen fonts del seu departament. L’altra meitat de l’equació, és a dir, que la majoria dels funcionaris volguessin participar-hi, no l’ha aconseguit i aquest divendres, 6 de desembre, els empleats de la Generalitat no treballaran.  

La fórmula que va trobar la conselleria de Polítiques Digitals i Funció Pública, tal com ja va avançar EL PERIÓDICO, consistia en una jornada de treball extraordinari a què podrien acollir-se voluntàriament aquells funcionaris que així ho consideressin oportú. L’‘objectiu’ era dissenyar un ‘Pla de millora de la qualitat dels serveis i modernització de l’Administració’. Això complia un dels requisits que s’havien marcat des del departament, que era no obligar cap treballador que no volgués participar-hi a fer-ho. L’altre era que no costés ni un euro extra a les arques públiques.

Evitar la confrontació directa

Els dos elements són un requisit indispensable per evitar les conseqüències legals que una confrontació d’aquest tipus amb un dictamen del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), com és el calendari laboral i les festivitats comunes a tot Espanya, hauria comportat. No obstant, a falta de força de llei, la conselleria havia de compensar amb poder de convicció; cosa que no ha aconseguit. Un prova d’això és que la proposta no ha aconseguit obtenir els recolzaments de la majoria sindical i únicament la central independentista Intersindical-CSC s’ha mostrat d’acord amb la idea.

Notícies relacionades

«Ens sap greu que només un sindicat hi hagi volgut participar», admeten des de la conselleria, alhora que no tanquen la porta a tornar a intentar-ho l’any que ve.  En aquesta ocasió no s’ha reproduït l’aliança entre la ‘Inter’, com es coneix col·loquialment, i laIAC, el sindicat amb més nombre de delegats a la Generalitat, que ha rebutjat secundar la proposta. «El departament no hauria de carregar sobre els sindicats la polèmica d’una decisió així. Si vol discutir-ho, que comencin per parlar-ho amb [la Conselleria de] Treball», van comentar en el seu moment des de la central.

La Intersindical-CSC ha passat aquest 2019 de ser un sindicat residual a la segona força més votada en els comicis sindicals de la Generalitat. No obstant, sense el recolzament de la IAC i amb el rebuig frontal de CCOO UGT, que conserven gran representació entre el personal laboral, la conselleria no ha volgut arriscar-se a la foto d’unes oficines mig buides el pròxim 6-D.