mercat laboral

Espanya destrueix 53.115 llocs de treball en el pitjor novembre des del 2013

El nombre de treballadors actius baixa fins als 19,37 milions i la xifra d'aturats augmenta fins als 3,19 milions

Catalunya també perd ocupats, tot i que amb menor intensitat, i es queda en els 3,46 milions d'afiliats a la Seguretat Social

20191203 464148 paroe 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més de 50.000 llocs de treball destruïts i gairebé 20.000 aturats més a les cues del SEPE és el balanç que deixa el novembre. El mercat laboral a Espanya té tres mesos especialment negres l’any, a causa del fort pes de l’estacionalitat, i el novembre n’és un. Després del gener i l’agost, l’onzè mes de l’any estadísticament va associat a destrucció de llocs de treball i augment de l’atur; tot i que el novembre d’aquest 2019 ha sigut especialment negatiu. La destrucció de llocs de treball ha sigut la més gran des del mateix mes del 2013 i la pujada de l’atur, tot i que una mica més continguda, també és la més pronunciada des del 2016. Catalunya, per la seva part, va seguir el mateix guió, tot i que amb una punta menys d’intensitat i, malgrat perdre ocupats, es va mantenir en la cota dels 3,46 milions d’afiliats a la Seguretat Social.

Les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri de Treball ratifiquen un mes més el refredament que va impregnant el mercat laboral espanyol. No obstant, i malgrat la nombrosa destrucció de llocs de treball, aquest novembre va trencar amb la tendència a cada vegada una més accentuada desacceleració que s’arrossegava des de l’abril. És a dir, l’increment de l’ocupació respecte al mateix mes de l’any anterior continua pujant –de fet, el novembre del 2019 ha tancat amb 433.254 ocupats més que el novembre del 2018–, tot i que cada vegada ho fa de manera més continguda. I aquest onzè mes del 2019 el creixement interanual va ser del 2,3%, mateixa xifra que el mes anterior i set dècimes per sota del 3% d’abril. 

Notícies relacionades

A l’espera de les contractacions de desembre davant de la campanya de nadal, l’hostaleria va ser el sector que més va contribuir a aquesta destrucció d’ocupació, amb una pèrdua de 105.048 afiliats a la Seguretat Social respecte a l’octubre; una caiguda del 7,6%. Un altre sector que va accentuar al novembre el tancament d’un cicle va ser el de l’agricultura, que va perdre 3.539 afiliats a la Seguretat Social i va tancar amb el 4,7% menys que el mes anterior. La gran majoria de la resta de branques d’activitat van guanyar ocupació. I a nivell de gènere, la destrucció d’ocupació va arribar entre l’afiliació masculina, que va caure el 0,3% respecte a l’octubre, davant l’1,1% d’increment que va registrar l’ocupació femenina. Aquesta es va mantenir sobre la cota de les 9 milions d’afiliades a la Seguretat Social per segon mes consecutiu.    

L’atur segueix a l’alça

El nombre d’aturats registrat a les oficines dels Serveis Públics d’Ocupació Estatal (SEPE) ha arribat als 3.198.184, després d’augmentar al novembre en 20.525 persones respecte al mes anterior.