JURISDICCIÓ SOCIAL

Un jutge obliga una mútua a pagar les baixes per afonia d'una teleoperadora

La sentència estableix que són períodes que han de constar com a absències laborals per malaltia professional

cofidis

cofidis

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un Jutjat Social de Bilbao ha obligat una empresa de ‘contact center’ a abonar les prestacions per les cinc baixes per afonia d’una de les seves teleoperadores a la qual a més se li van diagnosticar nòduls al coll derivats de la seva activitat professional.

La sentència, emesa pel Jutjat Social número 11 de Bilbao i donada a conèixer per CCOO Euskadi, condemna la mútua Fraternidad al pagament a la treballadora I.F.F. de les prestacions derivades de cinc períodes de baixa esdevinguts l’any 2018, a l’establir la sentència que són períodes que han de constar com abaixes per malaltia professional.

La treballadora, que és teleoperadora a l’empresa de «contact center» Lanalden SA, ha estat de baixa en aquests períodes amb el diagnòstic d’afonia i se li han registrat mèdicament també l’existència de nòduls.

La sentència recull l’establert al reial decret 1299/2006, pel qual s’aprova el quadro de malalties professionals, i segons el qual es reconeix com a malaltia professional els nòduls per a les persones que treballin com a teleoperadores, així com per a altres professionals que necessitin un «ús mantingut i continu de la veu».

Veu forçada

La sentència judicial també considera que «és notori que els esforços de la veu es produeixen en la professió de teleoperadora, fet que a part de considerar-se notori està ratificat a la Guia de Valoració Professional de la mateixa Seguretat Social».

Notícies relacionades

Per al responsable de salut laboral de CCOO d’Euskadi, Alfonso Ríos, el tribunal «ha condemnat l’aliança que han constituït Seguretat Social, Fraternidad i Lanalden SA per ocultar l’origen professional de la malaltia i perjudicar, d’aquesta manera, la treballadora, ja que s’ha establert un front comú entre les tres fins i tot en la formulació d’al·legacions en el mateix judici».

Des del seu punt de vista, resulta «particularment escandalosa l’actitud de la Seguretat Social, pretenent ignorar el que estableix en la seva pròpia Guia de Valoració Professional».