Revolució 4.0

La Generalitat obre línies d'ajuda de fins a 14.000 euros perquè les pimes es digitalitzin

El programa ProAcció 4.0 pretén impulsar la reconversió de fins a 1.000 petites i mitjanes empreses catalanes en els pròxims tres anys

La mesura neix limitada a una inversió pública anual de dos milions d'euros, a causa de l'actual falta de pressupostos

fcasals47247792 barcelona 06 03 2019 economia entrevista con la consellera d190308141856

fcasals47247792 barcelona 06 03 2019 economia entrevista con la consellera d190308141856 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria d’Empresa ha obert aquest dilluns un programa d’ajuts directes per a les petites i mitjanes empreses catalanes que vulguin digitalitzar el seu model de negoci. Cadascuna podrà accedir fins a 14.000 euros en subvencions, i l’objectiu del programa és impulsar la transformació d’un total de 1.000 companyies, durant els pròxims tres anys. No obstant, la mesura neix limitada a una inversió pública de dos milions d’euros anuals. Així ho ha explicat la consellera Àngels Chacón en la presentació del programa, celebrada a la seu d’Acció a Barcelona.

La consellera ha presentat el programa ProAcció 4.0 acompanyada pel president de Pimec, Josep González, la vicepresidenta de Foment del Treball Mar Alarcón i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell. Aquesta política pública, malgrat l’objectiu final, neix limitada a una inversió en ajuts directes que ascendeix en total a dos milions d’euros a l’any; marcada per l’actual falta d’uns pressupostos. Empresa ha batejat aquests ajuts com a «Cupons d’Indústria 4.0», dissenyats per a la contractació de serveis de consultoria amb què dissenyar i implementar aquesta digitalització.

El president de Pimec, Josep González, ha valorat l’esperit del programa, però ha criticat la limitada assignació pressupostària per desplegar-lo. Aquest marge inicial de dos milions d’euros (sis milions en tres anys) dista dels 14 milions d’euros que serien precisos per respondre la potencial demanda de les 1.000 pimes que es marca el programa. «Ens agradaria tenir més recursos», li ha respost Chacón, prometent una gestió sectorial per abordar prioritats i una possible ampliació futura.

«Sense les petites i mitjanes empreses, la revolució a la indústria 4.0 no serà possible», ha declarat la consellera. Chacón ha assenyalat que la digitalització, l’automatització i la integració de les tecnologies vinculades a l’internet de les coses (IoT) són imprescindibles per mantenir la competitivitat de les companyies catalanes. Especialment davant de la «nova divisió del treball», segons ha assenyalat la consellera, que s’està produint a Europa, on les empreses matrius concentren aquells processos de més valor afegit als seus territoris d’origen i reserven per a la resta els procediments més volàtils o prescindibles.

Notícies relacionades

La vicepresidenta de Foment del Treball, Mar Alarcón, ha remarcat l’actual «buit» que des de la seva organització detecten en les pimes quant a cultura digital. Tot i això, les ‘start-ups’ neixen ja amb la digitalització integrada i les grans corporacions tenen marge per desenvolupar-ho soles. I per omplir aquest buit, entre d’altres, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha reiterat les demandes de professionals qualificats que els arriben des de tota mena d’empreses. «És urgent adaptar l’oferta de formació a les demandes del mercat», ha asseverat.

El programa ProAcció 4.0 contempla, ajuts a part, un programa d’assessories individualitzades per a les pimes que s’hi vulguin acollir. Un requisit previ per poder accedir posteriorment als ajuts de fins a 14.000 euros per pimes. Les companyies també poden accedir a una línia de crèdits de 100 milions d’euros, en total, vehiculada mitjançant l’Institut Català de Finances (ICF) per sustentar aquesta reconversió digital.