EL MÓN EMPRESARIAL DAVANT UNA NOVA ETAPA POLÍTICA

Ganes de Govern, però que sigui moderat

Els empresaris mostren el seu desig que es constitueixi un Executiu però desconfien de la possible presència de Podem

La pujada dels impostos i la derogació de la reforma laboral concentren les principals inquietuds en el món dels negocis

zentauroepp50999595 pedro sanchez empresa familiar191122211917

zentauroepp50999595 pedro sanchez empresa familiar191122211917 / Juan Carlos Hidalgo

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Va començar la setmana amb la ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, a Barcelona, a la gala dels premis Ferrer Salat de Foment del Treball. Era la primera trobada entre un membre destacat del Govern i el món empresarial després de l’anunci d’un preacord de coalició entre Pedro Sánchez (PSOE) i Pablo Iglesias (Unides Podem) el 12 de novembre. Hi havia molta inquietud i desconcert entre la classe empresarial i Calviño va aprofitar la seva intervenció per prometre que aquest futur Govern, si suma les majories necessàries per constituir-se, es guiarà pel «realisme», l’«equilibri pressupostari» i no es perdrà amb «sobreactuacions».

Dos dies després, dimecres, va ser el mateix president en funcions, Pedro Sánchez, qui va aprofitar la seva intervenció en el VI Congrés de l’Empresa Familiar Europea per intentar tranquil·litzar els empresaris després del seu pacte amb Iglesias. Va tornar a prometre «estabilitat pressupostària i disciplina fiscal» el mateix dia que la Comissió Europea va donar un toc d’atenció a Espanya pel seu alt nivell de deute i li va exigir un pla pressupostari per al 2020 l’abans possible. La repassada internacional va continuar dijous, amb l’advertència de l’organització de països desenvolupats OCDE pel retard en l’adopció de reformes i ajustaments pressupostaris com a conseqüència de la incertesa política.

En la seva intervenció davant el fòrum empresarial, Sánchez també va parlar de combinar protecció als treballadors i flexibilitat en l’empresa i de lluitar contra la precarietat laboral sense que ningú pogués extreure una conclusió clara sobre si un hipotètic Govern del PSOE tiraria cap a la derogació completa de la reforma laboral, que propugnen els morats, o cap a la correcció parcial que propugna la ministra Calviño.

Impostos i reforma laboral

El president en funcions no va fer esment a la possible pujada d’impostos que, juntament amb una hipotètica derogació de la reforma laboral, constitueixen les dues principals fonts de preocupació de la classe empresarial. Així ho ha pogut constatar EL PERIÓDICO i diversos diaris del grup Prensa Ibérica en una ronda de converses amb més d’una dotzena d’empresaris i representants patronals de diferents comunitats autònomes, en un intent d’obrir el focus en el rastreig de les preocupacions del col·lectiu.

En la majoria de les converses es detecta que hi ha ganes d’un Govern, però no de qualsevol, sinó d’un que sigui «estable i predictible», segons el president de la Confederació d’Empresaris de Pontevedra, Jorge Cebreiros. Tot i que la paraula més repetida és «incertesa» a l’hora de descriure l’estat d’ànim del món dels negocis davant la possibilitat que Podem entri a l’Executiu.

«Ja és l’hora de tenir un Govern», li va dir el president de Foment, Josep Sánchez Llibre a la ministra Calviño a Barcelona i com a resum de les seves demandes va demanar «un Govern que mimi les empreses». Dos dies després va ser el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, que va demanar «un Govern estable i moderat» sense poder evitar insinuar la preferència del món empresarial per una ‘gran coalició’ de Govern entre el PP i el PSOE.

Alguns dels empresaris entrevistats ho reconeixen obertament, com el director del Círculo de Empresarios Vascos, Enrique Portocarrero, o el director general de HM Hotels, Antoni Horrach, a les Balears.

Notícies relacionades

La preocupació neix sobretot del discurs fet servir pel líder de Podem, Pablo Iglesias, i alguns empresaris, com els asturians, remarquen la seva preocupació per les conseqüències d’una possible acceleració de la transició energètica, tot i que d’altres hi veuen una oportunitat, com el director general d’Alusin Solar, Javier Fernández-Font.

Abans que res, com sempre, preval la cautela –«un no s’ha de posar la bena abans de la ferida», diu el president d’Institut de l’Empresa Familar, Francisco Ribera– i el pragmatisme de la classe empresarial.

Índex: