imputat pel jutge

El BBVA compareix com a persona jurídica per 13 anys de contractes amb empreses de Villarejo

Després de dues suspensions per raons d'agenda, està convocat a les 10 del matí a l'Audiència Nacional

bbva

bbva / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El BBVA està citat aquest dimecres imputat com a persona jurídica per presumptes delictes de suborn, revelació de secrets i corrupció en els negocis davant del jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón i la Fiscalia Anticorrupció, que investiguen 13 anys de contractes entre l’entitat financera i les empreses del comissari jubilat i ara a presó provisional José Manuel Villarejo.

La citació es produeix després que hagi comparegut també com a investigat el que va ser president del BBVA durant els anys objecte de la instrucció, Francisco González, si bé estava previst que ho fes molt abans. La primera convocatòria havia de ser el 24 de setembre, però es va posposar a l’octubre i es va suspendre per raons d’agenda del jutjat i també de la defensa.

Ara, la representació legal del Banc està convocada a les 10 del matí i es preveu que presti declaració tant a preguntes de la Fiscalia Anticorrupció com del jutge i de la seva defensa, ja que ha expressat la seva sencera disposició a col·laborar amb la justícia, davant de la qual ja hauria aportat un informe d’auditoria intern encarregat expressament per conèixer el fons d’aquest assumpte.

Contractes amb l’entramat Villarejo

El jutge va acordar el mes de juliol passat la imputació del banc a instàncies d’Anticorrupció mentre va rebutjar la pretensió del BBVA d’accedir al procediment en qualitat de perjudicat. Ho va fer en aplicació de l’article 31 bis del Codi Penal, que permet traslladar a la persona jurídica la responsabilitat penal pels delictes comesos per les persones físiques.

Segons Anticorrupció, el BBVA dirigit per Francisco González va contractar l’entramat empresarial de Villarejo per al desenvolupament de serveis d’intel·ligència, «de naturalesa patrimonial i caràcter il·lícit», a més de seguiments personals i accés a comunicacions o documentació bancària que, al seu entendre, van suposar «múltiples» vulneracions de drets fonamentals de diverses persones.

Notícies relacionades

La Fiscalia considera que de l’anàlisi de la documentació en suport paper i digital confiscada en els registres practicats el mes de novembre de l’any 2017 i de la documentació aportada per BBVA s’acreditaria que la contractació i els pagaments presumptament il·lícits a la mercantil Cenyt van afectar diverses àrees sensibles del banc i a diversos executius de l’entitat durant un prolongat període. Així mateix, considera que algun dels directius investigats hauria percebut dons de l’entorn del Grup Cenyt per facilitar tals contractacions, objecte de les indagacions a la peça separada número 9 de la macrocausa Tándem sobre les activitats presumptament il·lícites de Villarejo.

Fins ara, més d’una dotzena d’exdirectius i directius del banc han passat per l’Audiència Nacional investigats en la causa i a excepció del que va ser responsable de BBVA Reial State Antonio Béjar i del mateix Francisco González, tots s’han acollit al seu dret a no declarar ja que aquesta peça separada de l’anomenat ‘cas Villarejo’ es troba encara sota secret.