les clavegueres empresarials

Dimiteix un conseller d'ACS relacionat amb l'espionatge d'Iberdrola

L'elèctrica comença una nova investigació interna per esclarir les últimes informacions relacionades amb el 'cas Villarejo'

montaje-max

montaje-max

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Manuel Delgado Solís, advocat i conseller d’ACS, ha presentat aquesta dimarts la seva dimissió, segons ha donat a conèixer la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors. Delgado apareix en una investigació relaciona amb la presa de control per part de l’elèctrica per ACS, en la qual apareix involucrat l’excomissari José manuel Villarejo.

Iberdrola va encarregar a l’excomissari  Villarejo que busqués informació compromesa sobre Florentino Pérezen l’època en què aquest tenia intenciód’accedir al consell d’administració de l’elèctrica. L’excomissari va espiar el presidentd’ACS  i del Reial Madrid amb l’objectiu que abandonés les seves pretensions sobre Iberdrola. Els dirigents de la companyia elèctrica, llavors presidida per Ignacio Sánchez Galán, van activar aquesta operació l’any 2009, quan el grup ACS va incrementar la seva presència en la companyia energètica i va reclamar presència en el consell d’administració.

Aquesta estratègia es recull en els àudios i gravacions a què han tingut accés ‘Moncloa.com’ i ‘El Confidencial’ en una investigació conjunta dins del ‘cas Villarejo’ i que han provocat que el president d’ACS, Florentino Pérez, es presenti en qualitat d’acusació particular en la causa oberta contra Iberdrola per la presumpta contractació de José Manuel Villarejo per a tasques d’espionatge. ACS va remetre dilluns una nota als mitjans de comunicació en què esmenta la iniciativa legal de Florentino per fer front al que ja sembla la cara B del ‘cas Villarejo’, a la cara A del qual s’investiga els directius del BBVA que van actuar de forma similar per evitar l’intent d’assaltament del seu consell per part de Sacyr. 

L’operació per evitar el control de l’Iberdrola va ser batejada com a ‘Proyecto Posy’ i Antonio Asenjo, director de seguretat de l’elèctrica, va ser l’encarregat de posar-se en contacte amb Villarejo perquè Florentino Pérez i ACS no complissin el seu objectiu.

Després d’aflorar tota aquesta informació dins del sumari del ‘cas Villarejo’, la companyia elèctrica ha encarregat a PricewaterhouseCoopers (PwC) l’elaboració d’una anàlisi interna exhaustiva per aclarir fins on arriba la relació de l’elèctrica amb la societat Cenyt, vinculada a l’excomissari de policia José Manuel Villarejo. Però no és la primera recerca de dades: la companyia ja va realitzar dues investigacions internes més des del 2018, amb un resultat del qual es deriva que Iberdrola va contractar a l’empresa Cenyt per realitzar diversos treballs relacionats amb la seguretat de la companyia que «eren perfectament legals» i pels quals va pagar fins a 1,2 milions d’euros. En vista de les dades que s’han donat a conèixer recentment és quan l’elèctrica ha encarregat noves indagacions internes. 

Tota la carn al rostidor

«Ens estem enfrontant a un tio que està llançant tota la carn al rostidor per controlar el poder». En una de les converses entre Villarejo i Asenjo, el comissari destacava que s’estaven «enfrontant a un tio amb tots els recursos que està posant tota la carn a la graella perquè el molt fill de puta pugui controlar el poder». «El que no podem, des del meu punt de vista, és pescar un gran marraix com aquest cabró amb una canya de sardines». Així queda reflectit en els àudios que figuren en el sumari i que se citen en les informacions publicades.

«Aquest és un personatge molt vulnerable que, en el moment en què comenci a sentir borinots, començarà a cometre errors i amenaçar, trucar i tocar els collons a la gent. Que ara mateix està molt tranquil perquè el que està passant amb el Real Mas i tot el que està fent és un passeig militar», va assenyalar l’expolicia. Villarejo va apuntar a l’existència de «suborns, actuacions conspiradores i irregularitats».

Un conseller doble

Notícies relacionades

El cert és que Iberdrola va aconseguir infiltrar-se en el consell d’ACS, segons la informació publicada per ‘El Confidencial’. Ho va fer a través de Manuel Delgado Solís, un advocat amb bufet propi que continua ocupant en l’actualitat un seient al consell d’ACS a proposta dels Albertos, accionistes de referència de l’empresa. Gravacions captades presumptament per Villarejo revelen que aquest hauria mantingut desenes de reunions privades amb Delgado durant els mesos en què la constructora feia passos per augmentar la seva presència en el capital de l’elèctrica.

Segons la informació publicada, Villarejo va utilitzar els seus contactes en diversos estaments policials per exonerar Delgado de la seva participació en la ‘trama Gürtel’ i a canvi utilitzar la seva presència al consell d’ACS per conèixer els plans de Florentino Pérez respecte a l’assaltament de l’elèctrica.

Temes:

ACS Iberdrola BBVA