A tot Espanya

Els estibadors amenacen amb vagues del 25 al 30 de novembre

Els sindicats preavisen una aturada total el 25 de novembre i aturades intermitents fins al dia 30

2
Es llegeix en minuts
ACN

Els estibadors han registrat un preavís de vaga de 24 hores el 25 de novembre i parades en hores alternes del 26 al 30 del mateix mes davant de la falta d’avenços en la negociació del conveni col·lectiu per part de la patronal. La Coordinadora Estatal de Treballadors de Mar (CETM) ha explicat que el 31 de desembre s’acaba el termini per a l’adequació dels convenis col·lectius dels ports i, si no es fa, a partir de llavors la relació laboral de les empreses amb els estibadors «estarà en els llimbs legals sense cap garantia per als treballadors».

Si la vaga es confirma, començaria a les 8.00 hores del 25 de novembre i finalitzaria a la mateixa hora del 26. Des d’aleshores, i fins al 30, s’avançaria amb la modalitat d’una hora de treball i una de vaga. La CETM ha indicat que al fer-se en hores alternes no es deixaran de prestar serveis, no afectarà les mercaderies que caduquen, perilloses o a les quals cobreixin necessitats estratègiques, així com tampoc el proveïment de la població ni el desenvolupament de l’activitat econòmica. Tampoc afectarà el trànsit de passatgers de línies regulars. Per aquesta raó, no veu necessari establir serveis mínims.

La CETM ha apuntat que per als treballadors és «vital» tancar sense demora un marc normatiu general que els empari en les negociacions dels convenis a cada un dels ports. Fa dos anys es va constituir la Comissió Negociadora del V Acord Estatal per a la Regulació de les Relacions Laborals al sector de l’Estiba Portuària i des de la CETM han lamentat que no és la primera vegada que els empresaris «mostren aquesta actitud de bloqueig en la negociació».

«Mala fe negociadora»

Notícies relacionades

La confederació sindical ha assegurat que la patronal ha anat proposant reunions puntuals «en les quals no ha manifestat posició definitiva» sobre les reivindicacions sindicals. I també ha concretat que dimarts passat va tenir lloc una reunió convocada pels ministeris de Foment i Treball, en la qual van fer una crida a les parts a avançar en la negociació. Després d’una primera jornada, se’n va convocar una segona amb la taula negociadora, a la qual els representants de la patronal no «es van presentar i, a través d’una trucada, van comunicar la seva impossibilitat de fixar una posició respecte al text negociat i van proposar una nova cita per a la setmana que ve».

Per als treballadors, aquesta actitud suposa una «vulneració de la bona fe en la negociació, la voluntat de dilació en la conclusió de la mateixa i una carència de respecte als integrants de la comissió negociadora». Per això, no veuen «cap altra sortida a aquesta situació de bloqueig que exercir el seu dret en vaga amb l’esperança que, aquesta vegada sí, acceptin negociar de bona fe» les clàusules del cinquè acord marc. Així, el sindicats reclamen mantenir una negociació activa de manera continuada fins que aquesta s’acabi.