Acció de Tsunami a la Jonquera

La Confederació Espanyola de Transports de Mercaderies alerta de riscos en el subministrament d'aliments si segueixen els talls

Calculen pèrdues diàries d'uns 15 milions d'euros

buena-para-el-directo

buena-para-el-directo

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

La Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies han alertat dels riscos que patirà el subministrament d’aliments en cas que el tall de trànsit de la Jonquera convocat per Tsunami en protesta per la sentència del procés s’allargui a partir de demà.

Els concentrats tallen l’AP-7 des de les 9 del matí i han avançat uns metres dins de territori francès, on hi ha agents de les forces de seguretat de França preparats amb casc i equip antiavalots. Els manifestants bloquegen el pas fronterer amb els seus vehicles, alguns dels quals han sigut retirats per grues franceses i altres pels mateixos manifestants, a petició de la policia francesa.

Per bloquejar el pas fronterer, els manifestants han aixecat un escenari i barricades amb material d’obra.

La Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies ha calculat que l’acció pot provocar pèrdues diàries d’uns 15 milions d’euros per a les empreses i «certs desproveïments» de productes. En declaracions a l’ACN, el director de comunicació de la CETM, Dulsé Díaz, ha alertat que el 85% dels productes que es consumeixen arriben per carretera i que, si es manté el bloqueig, «no arribaran als consumidors» o es faran fer malbé als camions. Això comportarà una baixada de vendes, provocant un efecte «molt perjudicial» per a l’economia, especialment per a les exportacions, va afegir.

A més, va lamentar que els conductors estiguin «segrestats» i ha criticat que ja havien avisat tant a la Generalitat com al Govern central que això podia passar. Díaz ha criticat que cap dels dos executius està donant al sector del transport de mercaderies «la importància que té». De fet, ha detallat que van avisar la setmana passada per carta tant al Ministeri de Foment com al d’Interior de la possibilitat d’aquesta acció perquè veien com el Tsunami Democràtic «estava fent una crida».

Notícies relacionades

Va lamentar, però, que no van obtenir cap resposta ni tampoc l’han tingut durant aquest dilluns. Díaz va afirmar que això els preocupa i els molesta, en primer lloc perquè «no se sap de què estan pendents» i, en segon, perquè «plou sobre mullat». En aquest sentit, ha detallat que s’han anat repetint els talls de carretera i ha valorat que tothom «ha de tenir llibertat de manifestar-se, però no a costa de la llibertat de la resta de poder treballar i circular amb normalitat». «En sentim segrestats per qui organitza aquests talls i absolutament abandonats per l’administració, que hauria de posar fi a aquestes circumstàncies i no paralitzar un país», va declarar.

Segons Díaz, els efectes de l’acció són «similars» als que ja es van viure a l’octubre per les mobilitzacions al conèixer-se la sentència del Tribunal Suprem (TS) per a l’1-O i que ha resumit en la «impossibilitat absoluta que el sector del transport per carretera pugui funcionar amb normalitat». A més, va dir que els transportistes que han quedat a la carretera «no disposen de les mínimes infraestructures per estar amb dignitat».

Temes:

Alimentació