política monetària

La Reserva Federal abaixa els tipus per tercera vegada en plena desacceleració dels EUA

El banc central abaixa un quart de punt el preu del diner per deixar-lo entre l'1,5% i l'1,75%

rosas49527366 jerome powell presidente fed en jackson hole190823162252

rosas49527366 jerome powell presidente fed en jackson hole190823162252 / Manuel Balce Ceneta

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La Reserva Federal dels Estats Units ha tornat a abaratir el preu del diner per tercera vegada des de començament d’any, una decisió que pretén revertir –o, com a mínim, moderar– la desacceleració de l’economia nord-americana. La nova retallada dels tipus d’interès, que quedaran en una forquilla entre l’1,5% i l’1,75%, arriba hores després que el Departament de Comerç confirmés l’alentiment de la primera potència econòmica, incapaç d’immunitzar-se als dubtes provocats per la guerra comercial i el debilitament generalitzat de l’activitat global. En el tercer trimestre de l’any, els EUA van créixer un 1,9% del PIB, una dècima menys que en el segon trimestre i lluny del 3,1% del primer, una tendència inequívoca que qüestiona les previsions de la Casa Blanca per créixer aquest any per sobre del 3%. 

Malgrat les constants i furibundes crítiques de Donald Trump contra el president de la Fed, a qui acusa de frenar el potencial de l’economia nord-americana amb la seva suposada timidesa en el maneig dels tipus, Jerome Powell està embarcar des del juliol en un renovat programa d’estímul monetari. Powell ha comparat la seva política amb la contractació d’una assegurança per garantir que l’expansió continua davant els nuvolots que planen sobre el context internacional. Les tres baixades d’aquest any han sigut d’un quart de punt i l’interès dels inversors passa ara per saber quin serà el pròxim moviment del banc central. 

Del comunicat d’aquest dimecres es desprèn que la Fed pretén, de moment, posar pausa a les retallades. Del text ha desaparegut la frase en la qual es comprometia a «actuar apropiadament» per sustentar l’expansió, la falca críptica que serveix per anticipar noves baixades imminents. Powell ha reforçat després aquesta interpretació al dir que «l’actitud actual hauria de ser apropiada» per mantenir l’expansió.

De moment, el consum continua estirant l’economia, augmenten els salaris, despunta el mercat immobiliari i l’atur està en el nivell més baix de l’últim mig segle, un 3,5%. Però, al mateix temps que la butxaca dels nord-americans dona vida a un horitzó d’optimisme, la inversió empresarial està en caiguda lliure. La despesa en recerca i desenvolupament va caure el 3% en l’últim trimestre, i la inversió en fàbrica i oficines es va desplomar el 13%, un senyal de la incertesa que han creat les guerres aranzelàries de Trump. «Tot i que la despesa de les llars ha crescut a un ritme fort, la inversió empresarial i les exportacions continuen sent febles», diu el comunicat de la Fed.

Notícies relacionades

Tampoc ajuda la delicada situació per la qual travessen General Motors, que acaba de sortir d’una vaga de sis setmanes que va paralitzar la seva producció als EUA, i Boeing, que ha vist com les seves comandes es reduïen dràsticament després dels accidents letals dels737 Max. «Si veiés esquerdes en el consum, estaria preocupat, però no les veig encara», ha dit Ben Herzon, director de Macroeconomic Advisers. «L’economia no està entrant en recessió».

Aquesta és la mateixa idea que ha transmès Powell en la seva compareixença davant els mitjans. El president de la Fed ha assenyalat que els riscos estan evolucionant «en una direcció positiva» en al·lusió al brexit i la guerra comercial amb la Xina. Trump pretén firmar el mes que ve amb la Xina un primer acord per resoldre les seves disputes comercials, tot i que s’haurà de veure què passa, després que Xile cancel·lés la pròxima cimera del fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic, on Trump i Xi Jingping pretenien rubricar l’acord. La cimera ha sigut cancel·lada per la turbulenta situació social que viu el país sud-americà.