Patronal

Més salari mínim i una renda bàsica: les claus de Foment per a un «capitalisme inclusiu»

La patronal catalana presenta el primer informe del seu 'think tank', amb l'objectiu d'obrir un debat entre l'empresariat per avançar cap a un «nou pacte social»

foment-think-tank

foment-think-tank / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal catalana Foment del Treball considera que per mantenir la cohesió social a Catalunya i en el conjunt de l’Espanya és necessari que el salari mínim interprofessional (SMI) continuï pujant i que l’Administració comenci a estudiar com implementar una renda bàsica que permeti uns «salaris suficients». Aquesta ha sigut la declaració d’intencions i carta de presentació del primer informe del ‘think tank’ de la patronal catalana, presentat aquest dilluns.

El document de Foment es limita a traçar les línies mestres necessàries per a un «capitalisme inclusiu», sense entrar en el concret sobre com i cada quant hauria d’augmentar aquest salari mínim. Una actitud que els distancia de les últimes propostes del PP, que ha plantejat recentment frenar els augments del SMI per evitar una «frenada en l’ocupació», però que evita alinear-los amb metes com els 1.200 euros que defensen Unides Podem o els sindicats per al final de la pròxima legislatura.

«L’important és que una patronal com Foment estigui liderant aquests debats, després ja buscarem solucions a mitjà i llarg termini», ha declarat el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre. El líder patronal ha precisat que tothom en la seva organització s’ha sentit «còmode» amb el contingut de l’informe.

La recuperació de les rendes de la feina i uns ingressos suficients per a tothom és un dels eixos sobre els quals el ‘think tank’ de Foment ha construït el seu document. Un equilibri social que des de la patronal consideren fallit després del «desastre» que va suposar l’última crisi econòmica i que veuen necessari reconstruir sota un nou «pacte social». Les dades que han incorporat al seu informe així ho reflecteixen, ja que en l’última dècada a Espanya els excedents empresarials han crescut 4,7 vegades més que els salaris de les persones treballadores.

Aquest desgast, quan no ruptura del pacte social, «afortunadament no ha arribat als carrers de Catalunya i de la resta d’Espanya», segons ha considerat Sánchez Llibre, en referència indirecta als disturbis en les últimes setmanes a Barcelona després de la publicació de la sentència delprocés. Però sí recentment a les d’un país com Xile, segons ha posat com a exemple. «És molt important conscienciar els partits polítics ieals empresaris perquè això no arribi a passar», ha afegit. El president de Foment ha avançat que en les pròximes setmanes presentaran a Madrid el document publicat aquest dilluns i que, posteriorment, faran el mateix a Brussel·les.

Per un capitalisme inclusiu

Notícies relacionades

El text presentat per Foment aquest dilluns és més un manifest ideològic que no un informe o un document de treball. I en aquest defensa que «el capitalisme, entès com la capacitat del mercat d’estimular la iniciativa privada i l’assumpció de risc d’ordenar de forma eficient les decisions econòmiques, és un generador de riquesa extraordinari». «A més, quan la política el regula adequadament, es garanteix una gran cohesió social», afegeix amb caires socialdemòcrates.

El vicepresident del ‘think tank’, Jordi Alberich, ha defensat la necessitat de defensar un pacte social europeu, que s’allunyi d’un capitalisme sense democràcia, com la Xina, o un amb molt poca equitat, com els Estats Units. El debat no és tant si augmenta o no la desigualtat, sinó que «la societat ja no tolera els actuals nivells de desigualtat», ha declarat.