Procés

UGT demana compatibilitzar la resposta a la sentència amb el combat de les desigualtats

Camil Ros celebra el comunicat conjunt amb Foment, Pimec i CCOO i insisteix a mantenir la unitat d'acció dels agents econòmics

camil-ros-1

camil-ros-1 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El secretari general d’UGT a Catalunya, Camil Ros, ha carregat una vegada més contra la judicialització del conflicte polític català i ha demanat als actors polítics una sortida basada en el diàleg; un dia després que els actors econòmics (Foment, Pimec, CCOO i UGT) fessin públic un comunicat conjunt en l’esmentada línia i just una setmana després de la publicació de la sentència del procés. Així ho ha expressat en un esmorzar informatiu del Nueva Economía Fórum aquest dilluns, en el qual ha fet una crida a fer compatible la resposta política a la sentència, amb l’acció política per combatre les desigualtats. Que una no exclogui l’altra i que una no subordini a l’altra, ha remarcat.

Ros ha reconegut que el contingut del comunicat pactat amb CCOO i les patronals ha generat incomoditats al si de la mateixa UGT, al ser considerat per alguns de «massa ‘light’» i sota la connivència amb les patronals que van promoure les últimes reformes laborals. El dirigent sindical ha explicat que la seva central va prioritzar en el seu criteri la «imprescindible unitat d’acció» i, en aquest sentit, ha comentat que amb «més unitat d’acció al món polític ens aniria millor». Ros ha expressat que la continuïtat d’aquest espai s’ha de basar en el «diàleg» i en la demanda que els polítics presos surtin de la presó. «No hi haurà solució política definitiva» fins que els líders independentistes no estiguin fora de la presó, ha declarat.

El secretari general d’UGT ha sigut presentat pel president del Futbol Club Barcelona, Josep Maria Bartomeu, antics companys d’equip de futbol durant la infància. Època en què Ros s’ubicava d’extrem esquerre amb el deu a l’esquena, tot i que «xutava amb la dreta» i em «canviaven en el descans», segons ha explicat. UGT i Barça, dues entitats centenàries i immerses en com respondre a la sentència del procés sense danyar la seva pluralitat interna. I, en aquest sentit, Bartomeu ha insistit durant la seva introducció en què «la presó no és la solució» i ha afegit, després d’una setmana de protestes i disturbis, que «la violència tampoc és la solució».

Una cosa a la qual Ros posteriorment ha afegit que «si es cronifica la situació de violència hi haurà riscos, i si es cronifiquen les mobilitzacions no». El secretari general d’UGT també ha volgut enviar un missatge d’ànim per als ferits, tant entre els manifestants com entre els agents dels cossos policials.

10-N: Govern d’esquerres «com sigui»

Notícies relacionades

Ros també s’ha referit a les eleccions generals convocades per al pròxim 10 de novembre i ha interpel·lat les forces polítiques perquè formin un «Govern d’esquerres» sota «la fórmula que vulguin». Aquest, segons ha insistit, ha d’estar marcat pel contingut polític, principalment amb la derogació de les reformes laborals del PSOE i del PP com una de les seves prioritats.

El dirigent d’UGT ha plantejat la necessitat d’abordar una reforma fiscal de cara a les empreses, afavorint una fiscalitat progressiva per a aquelles companyies productives i que generin més llocs de treball i de millor qualitat. I, a l’altre extrem, una fiscalitat regressiva per a aquelles empreses «especuladores».