disturbis a Catalunya

El Cercle apressa les institucions a treballar per acabar amb la violència

L'entitat cita a treballar de forma coordinada perquè «ens hi estem jugant el futur d'una generació»

zentauroepp49802541 economia javier faus  ada colau190910185607

zentauroepp49802541 economia javier faus ada colau190910185607 / EDU BAYER

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Acabar amb la violència a Catalunya. Aquesta és la prioritat, segons el Cercle d’Economia, que ha emès una opinió amb caràcter d’urgència en la qual condemna els actes vandàlics dels últims dies «sense ambigüitats i sense graduacions».

En una nota d’urgència inhabitual per a aquest prestigiós fòrum d’opinió cita totes les institucions, Generalitat, Parlament i Ajuntament de Barcelona, «a treballar de manera coordinada» amb un objectiu: «Desterrar els actes violents dels nostres pobles i ciutats».

Segons el parer de l’entitat presidida per Javier Faus, no centrar-se en aquesta qüestió «seria una greu irresponsabilitat, impròpia d’una democràcia liberal europea.

El Cercle considera que, malgrat que és necessari provar de resoldre el conflicte polític, «ara la urgència política és una altra. Ara s’ha de parar la violència. Perquè a través de la violència és impossible que creixi res i la violència impossibilita poder compartir una taula de negociació. No és el problema d’unes eleccions ni d’un govern. Ens estem jugant el futur d’una generació».

Una vegada resolta aquesta qüestió, afirma, «arribarà el momentde demanar responsabilitats a uns i altres. Sobretot, arribarà el moment de formular i defensar propostes per solucionar una crisi que té una arrel política indiscutible. Des de fa temps el Cercle planteja alternatives sobre un encaix de Catalunya amb el conjunt d’Espanya que reforcin l’autogovern i millorin el seu model de finançament».

Notícies relacionades

L’entitat és una de les que dissabte va anar a la trucada del president del Parlament, Roger Torrent, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb patronals, sindicats i entitats socials amb l’objectiu de «desescalar» el conflicte. En aquesta reunió, creada per constituir una plataforma amb vocació de permanència, també hi van participar Foment del Treball i Pimec, LaFede.cat, la Taula del Tercer Sector i la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB)

La trobada, a la qual no va assistir ningú en representació de la Generalitat, ha provocat dures crítiques procedents de l’entorn del president Quim Torra i de Junts per Catalunya, per considerar-ho una iniciativa que s’allunya de la unitat independentista. També el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, que lidera la candidatura independentista que es va imposar en les últimes eleccions, va criticar aquesta iniciativa de Torrent i Colau.