veredicte del procés

Foment, Pimec, UGT i CCOO criden a la convivència i el diàleg

Les patronals i sindicats majoritaris exigeixen solucions polítiques «col·lectives» i per als presos

foment-pimec

foment-pimec

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala

Un clamor peldiàleg  davant de la falta de política. Les patronals Foment del Treball i Pimec, així com UGT i CCOO, han apostat per mostar una imatge d’unitat i demanar que es restableixin els «espais de convivència cohesió social».

En una declaració conjunta negociada durant dies, sota el títol ‘Catalunya necessita estabilitat política, econòmica i social’, reclamen facilitar un clima per a «el diàleg i la negociació», com va avançar EL PERIÓDICO. I, com a «agents socials i econòmics reconeguts en la concertació, i legitimats per la Constitució i l’Estatut com més representatius» apel·len a les «solucions polítiques col·lectives i personals, com és el cas dels condemnats amb penes de presó».

«Fem una crida a institucions, partits polítics, entitats socials i econòmiques i a la ciutadania en general a restablir els espais de convivència i cohesió social que facilitin un clima idoni per al diàleg i negociació que garanteixil’estabilitat política, econòmica i socialque necessita Catalunya», afirmen.

Després que cadascuna de les parts donés a conèixer per separat la seva opinió sobre la sentència del procés han aparcat les seves diferències en nom de la unitat i reclamen tornar al diàleg una vegada acabada la via judicial.

Mecanismes

«La política està obligada a trobar els mecanismes per resoldre la complexa situació en la qual ens trobem i que, lluny d’intensificar les tensions, ha de reforçar els espais de convivència, de diàleg i legalitat», afirmen. En aquest marc haurien de situar-se les «solucions polítiques col·lectives i personals», com és el cas dels polítics presos.

Camil Ros i Javier Pacheco / FERRAN NADEU

També apel·len als partits a «restaurar mecanismes de relació que puguin superar els blocs actuals». Al seu entendre, «el respecte i la cooperació entre les diferents opcions és imprescindible per a una saludable normalitat democràtica en el funcionament de les institucions de Catalunya».

Unitat

Els líders de Foment, Josep Sánchez Llibre; de Pimec, Josep González; UGT i CCOO a Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco, respectivament, han optat per transmetre una imatge d’unitat per defensar el final de les divisions i els bloquejos.

«La normalitat institucional» és la que, diuen «ha de permetre respondre a les necessitats socials de la ciutadania que pateix una greu desigualtat econòmica». I recorden que les empreses requereixen respostes davant de «les transformacions estructurals de la digitalització, robotització, transició energètica, reptes climàtics i reptes demogràfics», i un «lideratge institucional davant d’aquests reptes» que garanteixinl’ocupació i la redistribució de la riquesa. 

Notícies relacionades

En aquest nou context de normalitat institucional, afirmen, seria més factible «assumir un procés de negociació entre institucions per trobar solucions progressivament satisfactòries per a les parts afectades pelconflicte polític, ja que la situació actual perjudica els interessos de la societat catalana i espanyola».

Al seu torn es comprometen «inequívocament» amb el desenvolupament de Catalunya, «reforçant els espais de concertació social» i posen com a exemplesl’Acord Interprofessional de Catalunya, el Consell de Relacions Laborals, el Consell Rector de la Formació Professional i el Pacte Nacional per a la Indústria que són, entre d’altres, «instruments de vertebració democràtica de les relacions laborals, socials i econòmiques del país».