ESTRATÈGIA ECONÒMICA

Chacón admet preocupació pels disturbis i insta a donar estabilitat a l'economia

La consellera d'Economia i Empresa s'entrevista amb interlocutors socials i econòmics per abordar mesures per a la recuperació

chacon

chacon

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La consellera d’Economia i Empresa, Àngels Chacón, ha admès aquest dilluns que sent «preocupació» perl’«impacte econòmic» que poden causar els disturbis que ha viscut Catalunya en l’última setmana, i ha emprès una ronda de trobades amb interlocutors socials i econòmics per avaluar els efectes i prendre mesures per tornar a l’estabilitat. Tot i que ha comentat que «en una setmana no s’enfonsa l’economia de Catalunya», Chacón ha reconegut que especialment en el sector turístic i en el comerç s’han disparat tots els senyals d’alarma. «No hauríem d’haver d’escollir entre la defensa de drets i llibertats i la defensa de l’estabilitat de l’economia», ha dit Chacón, que sense abandonar la línia marcada pel Govern de Quim Torra, també es mostra partidària de buscar estratègies polítiques que no suposinl’enfonsament de l’activitat econòmica i el desprestigi de Catalunya i Barcelona al món. La consellera ha advertit que el Govern continuarà denunciant «pacíficament» la repressió i continuarà defensant el teixit productiu català. 

«La setmana que ve assisteixo a la fira turística més gran del món a Londres i he de defensar Catalunya com a destinació turística, soc una venedora de Catalunya i he d’aconseguir que els turistes, especialment asiàtics tinguin desitjos de venir la pròxima campanya turística», va explicar la consellera al finalitzar una reunió del Consell d’Empresa amb sindicats i patronals. Malgrat la gravetat de les imatges de disturbis després de la sentència del procés, la consellera va admetre que al Govern li «preocupa més la causa que ha generat aquesta situació i que qualsevol sortida ha de passar per una solució dialogant». 

La consellera no va donar detalls de la reunió amb representants de Foment, Pimec, CCOO i UGT, però va reconèixer que la situació més complexa es desenvoluparia en les reunions previstes fins demà amb les patronals del sector comercial i turístic, que estan registrant ja abundants pèrdues en l’última setmana. 

Chacón és una de les integrants del Govern que més defensa separar la polèmica política de la gestió diària com a Executiu. Considera que la situació econòmica internacional s’enfronta a una revolució, emmarcada habitualment en el concepte Economia 4.0, que suposarà un canvi de paradigma per a molts sectors. La tasca de Govern per promoure la inversió estrangera o les inversions productives xoca de ple amb un període d’inestabilitat social. 

La consellera ha explicat que el seu departament està monitorant els efectes d’aquests disturbis en les reserves hoteleres i sobre activitats com el comerç, i ha fet una crida a «diferenciar» mobilitzacions pacífiques de «disturbis o saquejos» viscuts al centre de Barcelona. «L’economia ens preocupa, i m’interessa que Catalunya tingui una economia forta, però també l’exercici dels drets i les llibertats que està demanant la gent», ha dit Chacón, que ha reiterat la importància de «no haver d’escollir» entre les dues prioritats.

Notícies relacionades

Després de rebre al matí representants de Fira de Barcelona, la consellera tenia previst reunir-se amb representants de la Cecot, de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Cercle d’Economia per analitzar els incidents d’aquesta última setmana i per reforçar els espais de diàleg i les estratègies comunes amb els agents socials i econòmics. Aquesta tarda també estava prevista una trobada amb representants de comercials com a Retail.cat, Barcelona Oberta o Anged, amb el Gremi de Restauració de Barcelona, així com amb distribuïdors d’alimentació, entre altres actors.

Aquest dimarts serà el torn d’altres entitats, en aquest cas turístiques, com Turisme de Barcelona, i també es veurà amb representants de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya i dels apartaments turístics, entre altres agents turístics.