crisi turística

Contactes per a la venda de centres de Thomas Cook a les Balears

18/10/2019 (I-D) La ministra de Turismo en funciones, Reyes Maroto; la presidenta del Govern, Francina Armengol y el conseller de Modelo Económico, Turismo y Trabajo, Iago Negueruela durante la reunión con trabajadores afectados por la quiebra de Thomas Cook, en la sede de Thomas Cook, en Palma de Mallorca (España), a 18 de octubre de 2019.

18/10/2019 (I-D) La ministra de Turismo en funciones, Reyes Maroto; la presidenta del Govern, Francina Armengol y el conseller de Modelo Económico, Turismo y Trabajo, Iago Negueruela durante la reunión con trabajadores afectados por la quiebra de Thomas Cook, en la sede de Thomas Cook, en Palma de Mallorca (España), a 18 de octubre de 2019. / Isaac Buj - Europa Press (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme del Govern en funcions, Reyes Maroto, ha afirmat aquest divendres a Mallorca que l’Executiu central està duent a terme una ronda de contactes amb diverses empreses que estan interessades en la compra d’una part dels actius de Thomas Cook a Espanya i concretament a les Balears.

Així s’ha expressat la ministra després de reunir-se a Palma de Mallorca amb una representació dels treballadors i empreses afectats per la fallida del turoperador britànic Thomas Cook. Maroto ha detallat que una de les empreses interessades a adquirir part d’aquests establiments és l’agència de turisme britànica Hays Travel, que ha comprat ja 555 oficines de Thomas Cook.

En aquest sentit, la ministra ha explicat que establiran una línia de treball amb l’administrador concursal de Thomas Cook, que també ha participat en aquesta reunió. Així, l’objectiu d’aquest full de ruta serà que, malgrat el cessament d’operacions, es pugui procedir a la venda de determinats centres productius, fet que, segons Maroto, «dona una oportunitat a molts dels treballadors i treballadores» de Thomas Cook a les Balears.

La ministra ha considerat que, en el cas que aquesta via de treball es dugui a terme amb èxit, es podria «minoritzar» l’impacte negatiu que ha tingut la fallida de l’empresa sobre l’ocupació. Aquesta compra d’una part de les oficines de Thomas Cook a les illes podria suposar que alguns dels treballadors passessin a treballar per a un tercer.

Reyes Maroto ha recordat que des del Govern han desenvolupat diverses mesures per pal·liar la fallida entre el sector empresarial balear i ha assenyalat que el Govern treballa en el desenvolupament d’una línia d’ajuts ICO «de fins a 200 milions d’euros» que esperen aprovar dijous de la setmana que ve en la Comissió delegada d’assumptes econòmics. Aquests ajuts tenen l’objectiu de permetre que el sector empresarial balear pugui tenir liquiditat per atendre el pagament de factures a proveïdors. En aquest sentit, la ministra ha destacat que es tracta d’una línia «molt àmplia» que no només afectarà els empresaris afectats per Thomas Cook, sinó que també incorporarà proveïdors.

«És molt important incorporar els proveïdors que no tenen directament factures amb Thomas Cook ja que la fallida afecta tota la cadena de valor», ha afegit Reyes Maroto. A més, ha indicat, també, que estan desenvolupant un fons de competitivitat per «modernitzar» el model turístic balear i aconseguir que sigui «menys dependent del turoperador».

En aquest sentit, aquest fons pretén dotar les empreses de les eines digitals necessàries perquè puguin arribar, directament, als mercats turístics sense haver d’intervenir amb un turoperador.

Un total de 619 treballadors de Thomas Cook s’han donat d’alta com a demandants a l’oficina del SOIB a la seu del turoperador per sol·licitar els ajuts de 500 euros anunciats pel Govern. D’aquests, s’han presentat 337 sol·licituds d’ajuda per rebre un Itinerari Personalitzat d’Inserció, que comporta aquests 500 euros d’ajuda. S’espera que dilluns que ve s’acabin de tramitar totes les sol·licituds que a hores d’ara encara s’estan presentant.

Durant la seva visita a l’Illa la ministra ha estat acompanyada per la presidenta de Govern de les Balears, Francina Armengol, el conseller de Model Econòmic Turisme i Ocupació del Govern, Iago Negueruela, i el delegat del Govern en Funcions a les Balears, Ramón Morey, entre altres autoritats.

Notícies relacionades

També han participat en la reunió diversos dels representants sindicals de les Illes com el secretari general de Comissions Obreres a les Balears, José Luis García i el secretari general d’UGT, Alejandro Texías, que han expressat la seva «satisfacció» per la línia de treball que està desenvolupant l’administració Estatal i Balear davant d’aquesta crisi.

Per la seva banda, Texías ha agraït a la ministra Maroto que «hagi recolzat totes les mesures del Govern balear». A més, durant la reunió, el secretari general d’UGT a les Balears ha demanat a l’administrador concursal que el procés es dugui a terme amb «agilitat» i «transparència».

Temes:

Turisme