guerra comercial

Brussel·les avisa Washington: Hi haurà «danys col·laterals» als EUA pels aranzels

La comissària de comerç, Cecilia Malmström, avisa que respondran amb contramesures quan hi hagi resolució del 'cas Boeing'

FILE PHOTO: European Trade Commissioner Cecilia Malmstrom attends an interview with Reuters in Geneva, Switzerland June 14, 2019. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

FILE PHOTO: European Trade Commissioner Cecilia Malmstrom attends an interview with Reuters in Geneva, Switzerland June 14, 2019. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo / Denis Balibouse (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea (UE) no vol entrar en guerra comercial amb els EUA i insisteix en la via del diàleg per evitar una escalada de les tensions comercials amb Washington. Malgrat això, després de la decisió del Govern de Donald Trump d’imposar des d’aquest divendres aranzels a les importacions de diversos països europeus, entre aquests França, Alemanya Regne Unit o Espanya, en resposta al cas delsajuts il·legals a Airbus, Brussel·les ha avisat que no li quedarà més remei que respondre amb la mateixa moneda quan l’OMC es pronunciï sobre els ajuts il·legals a Boeing. 

En el cas d’Espanya, els aranzels, que s’eleven al 25% als productes agroalimentaris, afecten essencialment el vi, les olives i l’oli, entre d’altres. El Banc d’Espanya ha estimat que pot costar un descens de fins al 12% en les vendes als EUA.   

«Lamentem l’elecció dels EUA de seguir endavant amb els aranzels. Aquest pas no ens deixa cap altra alternativa que seguir en el moment oportú amb els nostres propis aranzels pel 'cas Boeing', en el qual els EUA també han vulnerat les regles de l’Organització Mundial del Comerç», ha advertit aquest divendres la comissària de comerç, Cecilia Malmström, que ha anunciat que la Comissió Europea supervisarà l’impacte de les contramesures nord-americanes anunciades contra els productes europeus, i especialment els agrícoles.

Danys col·laterals

Notícies relacionades

La responsable de la política comercial de la UE ha tornat a reiterar que imposar-se aranzels mútuament no va en interès de cap de les dues parts perquè suposarà un «dany significatiu» per a la cadena de subministraments al sector aeri nord-americà i europeu, i això generarà al seu torn «danys col·laterals importants» en altres sectors que ja estan patint les tensions comercials.

«Com a fabricants d’avions més importants del món, la UE i els Estats Units tenen una responsabilitat conjunta d’asseure’s i negociar una solució que sigui equilibrada i que compleixi amb l’OMC», ha recordat Malmström insistint que els dos, la UE i els Estats Units, han sigut declarats culpables de concedir subsidis il·legals. Brussel·les va presentar el juliol passat un pla amb propostes concretes per continuar recolzant el sector aeronàutic però de moment segueix sense resposta de l’altra banda de l’Atlàntic. «Aquesta oferta –ha recordat Malmström en el seu comunicat– segueix sobre la taula».