tributació

El Suprem rebutja que es pugui denunciar un delicte fiscal una vegada liquidat

L'alt tribunal estima parcialment un recurs de l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals

zentauroepp47152332 graf4866  madrid  27 02 2019   imagen de la se al institucio190227181043

zentauroepp47152332 graf4866 madrid 27 02 2019 imagen de la se al institucio190227181043

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem ha acordat que l’Administració no pot denunciar davant de la justícia indicis d’un possible delicte fiscal una vegada que aquest ja hagi sigut liquidat o, fins i tot, sancionat, amb la qual cosa anul·la un apartat del reglament d’inspecció tributària.

En la sentència coneguda aquest dijous, la sala Contenciosa Administrativa estima parcialment el recurs de l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals (AEDAF) i rebutja que Hisenda, en una mesura aprovada quan Cristóbal Montoro, del PP, era el titular del ministeri, pugui remetre «davant deljutge o la fiscalia» les esmentades proves «en qualsevol moment».

D’aquesta manera es pronuncia en contra de la previsió continguda a l’article 197 bis a l’entendre que no només li falta «habilitació legal suficient, sinó que s’oposa de manera radical» a la normativa tributària.

«A còpia de ser repetitius hem d’insistir en una cosa òbvia: la llei no contempla que es passi el tant de culpa o que es remetin al fiscal unes actuacions de comprovació després d’haver-se dictat una liquidació administrativa, i molt menys després d’haver-se sancionat la conducta infractora», incideixen els magistrats.

No obstant, la sala, a diferència del reclamat per l’AEDAF, avala que els contribuents continuïn estant obligats a haver abonat possibles multes penals en cas de voler obtenir un certificat d’estar al corrent de les obligacions tributàries.

Notícies relacionades

La sentència compta amb dos vots particulars, el primer subscrit pels magistrats Nicolás Maurandi i Rafael Toledano, que defensen que l’Administració pugui comunicar indicis en qualsevol moment per ser «ajustat a Dret».

Per la seva banda, el magistrat José Díaz creu que la sentència va haver d’anul·lar també l’article relatiu a les multes penals.