BENEFICIS DEL SERVEI PÚBLIC

Correus va créixer el 14% fins al setembre

La facturació del Grup Correus va ascendir fins a 1.738 milions, davant els 1.523 milions del 2018

L'ebitda va millorar gairebé 90 milions en un any fins als 38,9 milions d'aquest any

correos

correos

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Correus va incrementar els ingressos el 14% fins al setembre respecte del mateix període del 2018. La facturació va ascendir a 1.738 milions d’euros, davant els 1.523 milions del 2018. El creixement de l’ebitda, el benefici abans d’impostos i amortitzacions va arribar als 38,9 milions, davant l’import negatiu de 50,6 milions d’euros de fa un any. Els bons resultats de l’organisme resten credibilitat a l’informe presentat fa uns mesos per l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) en el qual plantejava una retallada substancial de l’activitat que fa Correus. Aquest organisme considerava que per estalviar costos i reduir personal Correus hauria de reduir els dies d’entrega de correspondència i reduir oficines. Correus, al contrari, millora els resultats i diversifica la seva activitat amb acords, com el de venda de bitllets de Renfe, per exemple.

El Grup Correus manté uns resultats positius abans d’impostos al tancament del tercer trimestre de 2,7 milions d’euros davant un resultat negatiu abans d’impostos de 229,7 milions d’euros en el mateix període del 2018. El pla operatiu anual de Grup Correus, presentat abans de començar l’exercici, preveia tancar l’exercici del 2019 amb un resultat de -17 milions abans d’impostos. Els resultats registrats en els tres primers trimestres de l’any apunten que es compliran aquestes previsions.

Motors del creixement

Aquests bons resultats han vingut impulsats per un creixement dels ingressos d’explotació, en el qual va influir la convocatòria d’eleccions. La paqueteria continua sent el motor del creixement gràcies a un increment d’ingressos del 16%, assolint els 162 milions de paquets en els nou primers mesos, un 18% més que en el mateix període del 2018.

En aquest tercer trimestre continua l’acceleració de la substitució electrònica que duen a terme els grans emissors d’enviaments postals i que està suposant una caiguda dels volums d’aquest segment del 12% fins al setembre. A més, els serveis prestats per Correus tenen un marcatge component estacional amb gran descens d’enviaments en l’època estival que han afectat clarament l’activitat. En qualsevol cas, Correus ja aplica mesures correctores i d’eficiència aconseguint una millora notable dels preus en tots els segments de la clientela, amb el punt de mira posat en la consecució d’un compte equilibrat al final de l’exercici, cosa que ja es produeix al tancament d’aquest tercer trimestre del 2019.

En els primers nou mesos de l’any, la companyia ha abonat més de 165 milions en impostos i 268 milions a la Seguretat Social, derivats del pagament dels salaris dels seus treballadors. La xifra total d’ingressos al tancament del Q3 de Correus matriu supera els 1.531 milions d’euros, un 14,3% superior a la del mateix període de l’exercici anterior, sent la contraprestació pel servei públic universal inferior al 6% de l’esmentada xifra (5,9%). Les despeses d’explotació creixen en el seu conjunt un 7,8%, la despesa de personal és la que més. Això ve provocat per un augment de la plantilla en 1.201 empleats respecte al Q3/2018 amb l’objectiu de garantir la prestació adequada del Servei Postal Universal i dels dos processos electorals, la diversificació de serveis en oficines i l’absorció de més activitat d’enviaments en paqueteria. La plantilla mitjana en aquest període del 2019 arriba als 52.854 treballadors.

La resta de les principals despeses d’explotació pugen sempre per sota de l’increment d’ingressos, així que es noten les mesures dissenyades des de la segona meitat 2018, encaminades a millorar l’eficiència i la productivitat. Les inversions compromeses en el Q3/2019 han ascendit a gairebé 100 milions, un 78,5% del pressupost per a tot l’exercici 2019 destacant per damunt de tot les inversions realitzades en unitats operatives de distribució i en centres de tractament i modernització de maquinària.

Expansió

Notícies relacionades

El grup està en procés d’integració i transformació de la societat Correus Express Portugal, primera operació internacional de la història de Correus, consumada l’abril de 2019. S’estan realitzant les inversions previstes per arribar als nivells d’automatització i productivitat de Correus Express, líder del mercat nacional de paqueteria urgent, que ha incrementat els ingressos un 14% en els primers nou mesos de 2019. D’altra banda, continua la posada en marxa de la ‘joint venture’ xinesa que s’encarregarà de la gestió integral del procés d’admissió, classificació, transport i distribució de paquets amb origen a la Xina i que comptarà amb una capacitat per classificar 500.000 paquets al dia. Aquesta operació permet a Correus accedir a un mercat que exporta més de 4.000 milions de paquets anualment amb projeccions mitjanes de creixement superiors al 20% en termes interanuals fins al 2022.

Per dur a terme aquesta operació, s’han escollit dos socis amb presència i operacions en el mercat local, com Kerry Logistics Network Limited, amb cotització a la Borsa de Hong Kong, i Global Freight Systems, un grup privat xinès. Correus farà inversió de 5,7 milions d’euros en la nova societat.

Temes:

Empreses Correus