INESTABILITAT POLÍTICA

Comerciants i sector turístic temen les repercussions dels disturbis

«Alguns clients van abandonar l'hotel en plena nit», asseguren en un establiment del passeig de Gràcia

50420099 601

50420099 601 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Comerciantssector turístic i les patronals adverteixen de les greus repercussions econòmiques que tindran les protestes registrades a Catalunya aquesta setmana, i especialment a Barcelona. Les fotografies de policies antiavalots en acció, d’encaputxats en plena guerra urbana i cotxes en flames seran una carta de presentació de la ciutat que perdurarà a la retina de teleespectadors de tot el món. I als que han airejat a les xarxes socials les seves vivències no els quedaran ganes de tornar. El responsable d’un hotel de passeig de Gràcia que prefereix no donar el seu nom assegura que els clients «han quedat horroritzats» i que fins i tot n’hi va haver alguns que «van abandonar l’hotel amb les maletes durant la nit». Qualifica de «drama» la situació de la plantilla, incapaç de calmar els allotjats. «I el pitjor encara ha d’arribar; serà dramàtic per a la ciutat de Barcelona».  Però ningú vol parlar de cancel·lacions de manera oficial, les firmes contractadores es preparen per al pitjor.

No és l’únic a témer que l’impacte en el turisme pot ser més lent del previst. Un directiu d’una firma comercial emblemàtica reconeix que tot i que els viatges ja programats difícilment es cancel·laran, l’impacte l’estiu que ve es dona gairebé per fet i la desfeta del turisme de proximitat es notarà ja aquest mateix cap de setmana. I el turisme suposa el 80% dels clients al passeig de Gràcia i de plaça de Catalunya. Els congressos professionals, com el de cardiòlegs d’aquest cap de setmana, potser es plantegen si val la pena tornar en pròximes edicions. 

Per als comerciants del centre de Barcelona els disturbis han tingut un efecte dramàtic. El president de l’Associació del Passeig de Gràcia, Lluís Sans, ja va reconèixer que «la difusió d’aquestes terribles imatges en tot del món perjudicarà la reputació de Barcelona com a ciutat dialogant i pacífica, i tindrà efectes negatius per al turisme». 

El Consell de Gremis, que agrupa els gremis i representa els sectors del comerç, turisme i serveis, ha demanat aquest dijous responsabilitat a la ciutadania i als representants públics davant dels disturbis registrats. En un comunicat, el Consell de Gremis ha destacat que el teixit econòmic ha de continuar treballant i que la imatge de Catalunya a l’exterior ha de transmetre «la societat madura i oberta que som». 

Enfrontaments al passeig de Gràcia, el 15 d’octubre. / jordi cotrina

L’associació Retailcat, que integra uns 40.000 establiments comercials repartits per tot Catalunya, també s’ha sumat a la condemna de l’incivisme i ha reclamat als polítics «professionalitat, sentit de la responsabilitat i altura de mires».

Sobre la vaga general convocada per sindicats independentistes per demà divendres, Retailcat considera que una convocatòria no és la solució al conflicte polític. Als petits comerços dels barris, la vaga general impactarà en les vendes però en principi obriran les seves portes i la retallada d’ingressos serà moderada. A Mercabarna preveuen que obriran el 95% de les empreses a l’engròs, però es preveu poca activitat.

La cadena de supermercats Bon Preu va anunciar el tancament patronal en recolzament als objectius de la mobilització. No hi haurà activitat comercial ni laboral, i els 8.000 treballadors de la firma tindran un permís retribuït. La direcció de Bon Preu va assegurar que el tancament suposa «un esforç considerable per a la companyia», si bé considera que «el moment és excepcional i així ho mereix». 

La convocatòria de vaga general a Catalunya ha comportat l’anul·lació de l’escala d’un creuer al port de Tarragona. El capità del ‘Mariella Discovery II’ ha decidit canviar l’itinerari davant el temor de problemes del passatge en les excursions programades. El creuer oferia tres excursions: una al Camp Nou, una altra a Port Aventura i una tercera per explorar la ciutat comtal.

Als grans centres comercials i botigues del centre de Barcelona, la setmana se saldarà amb una retallada de les vendes mensual del 20%, segons algunes estimacions del sector hoteler.

Notícies relacionades

El líder de les últimes mobilitzacions del sector del taxi, Alberto Álbarez, va assegurar que «després del patit pels taxistes hem demostrat que podem assumir pèrdues, que en alguns casos poden arribar al 20% dels ingressos mensuals. Les últimes protestes han afectat especialment l’activitat nocturna del taxi». Un taxista barceloní calculava aquest dijous que ha deixat d’ingressar almenys 700 euros aquesta setmana. 

El Gremi d’Hotels de Barcelona va advertir del perill que suposen per a la «reputació» de la ciutat els incidents. L’Associació d’Apartaments Turístics (Apartur) va avisar també sobre els efectes que s’acosten, mentre l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave) també va lamentar que aquest tipus de protestes «mantingudes en el temps» suposaran greus» prejudicis en el sector turístic. Des del Gremi de Restauració de Barcelona també apuntaven a una caiguda d’ingressos, després de diverses temporades negatives per a restaurants i bars.