CONSIDERA EL MOMENT «EXCEPCIONAL»

Bon Preu decideix el tancament patronal i s'afegeix a la vaga general

La cadena de supermercats assumeix el permís retribuït de les 8.000 persones de la plantilla

Les associacions de comerciants temen l'efecte dels actes vandàlics dels últims dies en les vendes

bonpreu

bonpreu

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La direcció del grup de distribució Bon Preu ha anunciat aquest dijous que s’afegeix a la vaga general convocada a Catalunya pels sindicats Intersindical-CSC i l’IAC per aquest divendres 18 d’octubre, quatre dies després de la publicació de la sentència del judici del procés.

La decisió suposarà a la pràctica un tancament patronal que afectarà tota la plantilla, uns 8.000 treballadors d’un total de 131 supermercats Bon Preu i 54 hipermercats Esclat. També 14 punts d’entrega de compres. No afectarà les gasolineres automatitzades. 

El grup Bon Preu especifica en un comunicat que el tancament patronal «es traduirà en el fet que no hi haurà activitat comercial ni laboral, i els col·laboradors tindran un permís retribuït durant tot el 18 d’octubre». «El tancament de tots els establiments i dels centres de treball del grup suposa un esforç considerable per a la companyia, però considerem que el moment és excepcional, i així ho mereix», afegeix.

El tancament o aturada patronal, també conegut per locaut, és una mesura d’acció directa que mitjançant la paralització total o parcial de les activitats un patró o empresari desitja sumar-se a un reivindicació.  El tancament patronal pot estar dirigit contra els treballadors, especialment els sindicats, per evadir les seves peticions laborals, o contra l’Estat, a fi de forçar-les a canviar determinada política pública o com a expressió de descontentament contra determinat govern.

Les associacions de comerciants veuen amb profunda preocupació els actes vandàlics que s’han produït a Catalunya des de la publicació de la sentència del procés. Mentre Pimec Comerç s’ha mostrat crítica però prudent davant de la situació desencadenada des d’aleshores, les associacions de comerciants barcelonines temen que l’onada de violència desencadenada als carrers pugui desembocar, a més de la caiguda d’ingressos immediata, en una retracció dràstica de l’afluència de turistes. Actualment, el 80% dels ingressos de bona part dels comerciants del passeig de Gràcia, per exemple, procedeix de les compres de turistes. 

Notícies relacionades

L’associació Retailcat, formada per Barcelona Oberta, Cecot Comerç, Comertia i la Fundació Comerç, ha assegurat en un comunicat que «malgrat respectar la vaga del 18 d’octubre, la convocatòria perjudica l’economia catalana i no és la solució al conflicte polític».

Mentre Bon Preu prenia la decisió de tancament patronal, en altres cadenes reconeixien aquest dijous estar valorant la situació i avaluant l’impacte que pot tenir la convocatòria de vaga general en els comptes de resultats. En les firmes amb fort pes de les franquícies, la idea que imperava era deixar als responsables de botiga la decisió de tancar o no, en funció de la situació del punt de venda.