Les vacances dels grans

Els viatges de l'Imserso es posen en marxa

Les vendes comencen aquest dilluns per començar a viatjar a finals de mes

El 2018 van demanar plaça 3,8 milions de persones i només van viatjar 869.000

zentauroepp7233285 inserso imserso190510195507

zentauroepp7233285 inserso imserso190510195507 / JOAN CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Després de la paralització del programa, d’uns quants recursos davant els tribunals i d’innombrables crítiques públiques, els viatges de l’Imserso comencen la seva venda aquest dilluns 14 d’octubre perquè els jubilats puguin posar rumb a les seves vacances a finals d’aquest mes.

Aquest programa va ser una iniciativa «experimental» del Govern de Felipe González que s’ha consolidat amb el temps amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels grans, la seva salut i la seva dependència i, alhora, neutralitzar el fenomen estacional del turisme en la denominada ‘temporada baixa’.

Des de 1985 fins avui han canviat algunes coses, sense anar més lluny, llavors el nombre de places va ser de 16.000 i es localitzava en només dos punts: Palma de Mallorca i Benidorm, mentre que avui són prop de 900.000 a tot el territori nacional, però també Andorra i Portugal. No obstant, el ganxo per als jubilats continua sent el mateix: bon preu i bon ambient (edats similars).

Al llarg d’aquests més de trenta anys, en diverses ocasions s’han superat el milió de places per temporada, mentre que el pressupost s’ha mantingut en els 70 milions d’euros durant les últimes sis. Aquest any, no obstant, l’Imserso aportarà 133,37 milions d’euros i els usuaris pagaran entre 115 i 609 euros per viatge.

El preu inclou allotjament en pensió completa (tret d’excepcions) i servei d’animació, a més de la possibilitat de transport. «Preu-qualitat estan molt bé, tot i que després també depèn de l’hotel que triïs», explica una usuària.

Els qui han provat l’experiència solen repetir i els qui no ho han fet no ho descarten. «M’he d’informar perquè m’acabo de jubilar i me n’han parlat molt bé», assegura una altra jubilada madrilenya. Però no hi ha lloc per a tothom. L’any passat van sol·licitar plaça 3,8 milions de persones grans a Espanya –la comunitat que més sol·licituds va fer va ser Catalunya amb gairebé 714.000 acreditats, seguida d’Andalusia, amb 589.000–, però només es van atorgar 869.000 places. El més estrany és que es van quedar 68.000 places desertes.

PER MILLORAR

Entre les millores realitzades al llarg de tots aquests anys destaca la incorporació d’una quota per a persones amb discapacitat per «garantir el dret al lleure amb les millors condicions d’accessibilitat». O, la novetat d’aquesta temporada, una reserva de l’1% de les places subvencionades al 50% per a les persones que tinguin recursos econòmics iguals o inferiors a les pensions no contributives de jubilació o invalidesa de la Seguretat Social.

Però encara queda. L’Imserso es fa càrrec d’una part de les despeses del viatge –el 21% del cost–, però no es regeix per criteris de renda. És a dir, paga el mateix qui té una paga de 600 euros que qui en té una de 2.000. I aquest és un dels principals debats. Els hotelers proposen que «qui tingui més renda, tingui menys subvenció, i els qui tinguin una renda més baixa, rebin més ajuts». «Nosaltres a l’hivern tenim més Mercedes en els pàrquings que a l’estiu», exagera el president de Hosbec, Antonio Mayor.

En el cas de les Canàries advoquen per allargar la temporada també a l’estiu per poder beneficiar-se del programa «en la nostra temporada baixa», expliquen des de la patronal Ashotel.  

MODEL EN QÜESTIÓ

Notícies relacionades

Però aquesta no és l’única proposta de millora. Els hotelers i agències de viatges es queixen de la baixa rendibilitat de les places. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) considera que el disseny dels lots s’ha de revisar i adverteix de baixa competència –sempre guanyen els mateixos– i fins i tot aquests, els adjudicataris –la unió d’empreses formada per Mundosenior (Globalia i Barceló) i Mundiplan (Iberia, Alsa i IAG7)–, es queixen del repartiment del Govern aquest any.

La batalla es va tancar –els recursos a Hisenda de Cehat i Mundosenior no van progressar–, però el conflicte ha quedat obert. Els hotelers van plantejar un recurs davant l’Audiència Nacional i Mundiplan un altre. Davant tantes crítiques, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, es va comprometre a crear un grup de treball per redissenyar el programa de cara a l’acabament del període inicial de dos anys, tot i que la convocatòria d’eleccions deixen en pausa aquesta iniciativa. 

Mari Luz Alonso: «Els viatges de l’Imserso ajuden a combatre la solitud»

<span style="font-size: 1.6rem;">Divendres la Mari Luz Alonso va quedar amb la seva amiga Noemí González per esmorzar al centre de Madrid i, així, després acostar-se a la seva</span><strong style="font-size: 1.6rem;"> agència de viatges</strong><span style="font-size: 1.6rem;"> habitual per organitzar el viatge d’aquest hivern. A ella li toca dimarts per elegir destinació, però així l’agència ja té totes les seves dades, explica. La Mari Luz s’ha recorregut tot el Llevant i el Nord peninsular gràcies a l’Imserso, uns viatges que, assegura, ajuden a </span><strong style="font-size: 1.6rem;">combatre la solitud</strong>

Temes:

Turisme