La conjuntura

Calviño retarda una possible revisió a la baixa del creixement de l'economia

El Govern ha d'enviar el nou quadre macroeconòmic a Brussel·les abans del 15 d'octubre

La ministra adverteix contra el possible ús electoralista de les dades d'ocupació

rosas50230074 nadia calvino consejo ministros191004175907

rosas50230074 nadia calvino consejo ministros191004175907 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, ultima les previsions que el Govern ha de remetre a la Comissió Europea abans del 15 d’octubre, juntament amb el Pla Pressupostari per al 2020. No obstant, no volgut revelar encara si el nou quadre macroeconòmic revisarà a la baixa les actuals projeccions de creixement per al 2019 i el 2020 del 2,2% i l’1,9% per a cada un d’aquests exercicis.

Recentment, el Banc d’Espanya ha rebaixat les noves previsons fins al 2% i l’1,7% per al 2019 i el 2020 respectivament.

«Si cal revisar a la baixa, es farà, per descomptat. El comportament d’aquest Govern molt prudent», ha dit la ministra Calviño en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Minstres, on ha presentat un informe sobre la situació de l’economia espanyola. En tot cas, la ministra ha assenyalat que el Govern manté l’objectiu de dèficit del 2% del PIB per a aquest any.

Riscos a la baixa

Segons la ministra, l’economia espanyola «està en una fase expansiva», en la qual continua creixent però a un ritme més lent. Les incerteses internacionals, per les tensions comercials i la possibilitat d’un ‘brexit’ dur, incorporen riscos a la baixa sobre les previsions inicials. També pressiona a la baixa la recent revisió metodològica de la comptabilitat nacional practicada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que posen en evidència que «la desacceleració des del màxim del 2015 ha sigut més intensa del que pensàvem», ha dit Calviño

Davant això –segons el diagnòstic de la ministra– l’economia espanyola ofereix «més capacitat de resistència» que abans davant d’alguns fenòmens adversos perquè ha sabut corregir parcialment alguns dels antics desequilibris.

A més, els indicadors econòmics més recents ofereixen senyals mixtos: negatius en la indústria i una mica més positives en les vendes de les empreses.  

Ni complaença, ni alarmisme

Tot aquest cúmul d’indicis fan pensar que si el Govern espanyol fes una revisió de les seves previsions no serien a l’alça sinó a la baixa. Economia sembla haver aparcat el propòsit de la possible revisió a l’alça que es va admetre al juliol. Però la ministra ha eludit detallar encara si modificarà les seves projeccions sobre el PIB en el pròxim quadre macroeconòmic.

És precís no caure en la complaença, però tampoc en l’alarmisme ni en el catastrofisme», ha dit Calviño. En la seva apel·lació a la «prudència», la ministra també ha advertit contra «un possible ús electoral» contra el Govern d’unes possibles dades negatives d’atur el mes d’octubre, atès el caràcter «tan estacional» d’aquesta variable. 

Contra l’electoralisme

Notícies relacionades

En particular, Calviño responia a una qüestió sobre la petició del president del PP, Pablo Casado, que el debat electoral per al 10-N sigui després de la publicació de les noves dades sobre l’evolució de l’atur. «No hauria de dir el que opino sobre un possible ús electoral de les dades d’ocupació», s’ha reprimit. «Parlem de la vida de les persones i tots volem que les dades siguin el més favorables possible per a la vida de les persones».

En relació amb la revalorització de les pensions, la ministra ha reiterat el compromís del Govern d’actualitzar-les d’acord amb l’IPC per conservar el seu poder adquisitiu.