Fallida de Thomas Cook

El Govern central posa en marxa un pla de xoc de 300 milions per pal·liar la fallida de Thomas Cook

El pla, que només afecta les Canàries i les Balears, serà aprovat en Consell de Ministres l'11 d'octubre

De les 13 mesures, destaca una rebaixa de les tarifes d'Aena i Enaire i un préstec de 200 milions a les empreses

AME9679  LA HABANA  CUBA   06 05 2019 - La ministra de Turismo de Espana  Reyes Maroto  habla durante una rueda de prensa  este lunes  en La Habana  Cuba   Maroto ofrecio apoyo a los empresarios espanoles en Cuba ante posibles demandas en EE UU  por la reciente aplicacion de los polemicos titulos III y IV de la ley Helms-Burton  EFE  Ernesto Mastrascusa

AME9679 LA HABANA CUBA 06 05 2019 - La ministra de Turismo de Espana Reyes Maroto habla durante una rueda de prensa este lunes en La Habana Cuba Maroto ofrecio apoyo a los empresarios espanoles en Cuba ante posibles demandas en EE UU por la reciente aplicacion de los polemicos titulos III y IV de la ley Helms-Burton EFE Ernesto Mastrascusa / Ernesto Mastrascusa (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern posa en marxa un pla de xoc valorat en 300 milions d’euros per fer front a la fallida de Thomas Cook a les principals zones afectades, les Canàries i les Balears. El gruix de la quantia (200 milions d’euros) està destinat a un préstec tou per a les empreses, pimes i autònoms afectats per la fallida, així com una rebaixa de les tarifes d’Aena i Enaire per a aquelles aerolínies que decideixin suplir els seients perduts.

Així ho ha anunciat aquest dijous la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, després d’una reunió d’urgència de la Comissió Interministerial de Turisme. El pla, que serà aprovat d’urgència el divendres 11 d’octubre en forma de reial decret llei, està format per 13 mesures que miren de combatre l’efecte de la fallida del turoperador britànic sobre l’ocupació, la connectivitat aèria i les empreses. 

«Són molts els viatgers que ja havien comprat bitllets de Thomas Cook, i que no vindran com a conseqüència de la fallida», va advertir Reyes Maroto. En concret, 300.000 turistes a les Balears i 400.000 a les Canàries on l’1 d’octubre va començar la temporada alta. Per això, el Govern ha anunciat una rebaixa en les tarifes d’Aena i Enaire, però no l’anhelada rebaixa de les taxes aeroportuàries (impostos) que demanaven els empresaris. 

Segons va indicar la ministra, Aena va aprovar ahir exonerar el 100% de la tarifa de passatgers per a la temporada d’hivern d’aquells vols internacionals que comercialitzin seients addicionals –en reduirà el cost un 38%–, així com la reducció de tarifes de ruta a Enaire a partir de l’1 de gener del 2020 –reduirà la tarifa en ruta al voltant del 12%–. A més, l’Executiu està treballant –fa dos dies es va reunir amb el turoperador Jet2– per buscar un reemplaçament als seients perduts. 

El Govern també posarà en marxa una línia de préstecs de fins a 200 milions d’euros per donar suport financer a pimes, empreses i autònoms afectats per la fallida de Thomas Cook que mirarà d’ajudar prop de 1.000 empreses afectades (de les quals 600 són hoteleres). A més, i en coordinació amb les comunitats autònomes, l’Executiu iniciarà un estudi de mesures a les empreses afectades pel procés concursal per poder recuperar els deutes contrets per la feina fallida, va explicar Maroto. 

Per minimitzar els efectes sobre l’ocupació, tal com va avançar ahir la ministra, el Govern augmentarà i ampliarà les bonificacions del 50% a la Seguretat Social als contractes de fixos discontinus que s’apliquen ja els mesos de gener, febrer i març per als mesos d’octubre i desembre. La fallida de Thomas Cook afecta directament 3.400 empleats de les tres filials de l’empresa que treballaven a Palma de Mallorca, però «molts més» llocs de treball indirectes, segons va apuntar la ministra. 

A més, el Govern habilitarà una finestreta estatal i una altra en cadascuna de les comunitats autònomes per informar sobre l’ajornament de les quotes ordinàries de la Seguretat Social. I el Servei Públic Estatal d’Ocupació (SEPE) analitzarà les polítiques actives d’ocupació per reorientar-les i accelerar la recol·locació de persones afectades. 

Notícies relacionades

D’altra banda, s’engegarà un programa de promoció turística per estimular la demanda al mercat britànic, per atreure turistes d’aquells països afectats per la fallida de Thomas Cook i també per atreure nous turistes que estan «decidint on viatjar».

Finalment, l’Estat espanyol dissenyarà una «estratègia jurídica» en defensa dels interessos generals de la fallida de Thomas Cook per «exigir responsabilitats» a l’empresa i, així, defensar els afectats i els consumidors.

Temes:

Turisme