mobilització

La majoria independentista de la Cambra se suma a la resposta «majoritària» per la sentència del judici pel procés

L'organisme cameral de Terrassa aprova una declaració en favor de la llibertat dels polítics empresonats

zentauroepp49261277 barcelona   29 07 2019   econom a    el presidente de la cam190802225447

zentauroepp49261277 barcelona 29 07 2019 econom a el presidente de la cam190802225447 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La majoria independentista a la Cambra de Barcelona, presidida per Joan Canadell, ha aprovat en el ple una declaració en favor d’afegir-se a la «resposta majoritària» que es produeixi per la sentència del procés.

Aquesta iniciativa, que no estava inclosa en l’ordre del dia, va provocar la protesta d’algun dels membres del plenari i la incomoditat d’altres i, fins i tot, una certa discussió. Al final, Canadell i els altres 30 vocals de la candidatura promoguda per l’Assemblea Nacional Catalana  (ANC), que es van imposar en les eleccions del maig passat, van aconseguir que la declaració s’aprovés. El ple té 60 membres.

L’actual equip directiu de la Cambra es va presentar a les eleccions a l’organisme sota el lema ‘Cambres, eines de país’ i entre les seves prioritats hi havia aconseguir la independència de Catalunya.    

El text aprovat per la majoria afirma que «les persones jutjades van exercir drets fonamentals reconeguts en la Declaració Universal dels Drets Humans (i per la mateixa Constitució espanyola) i complir el mandat democràtic sorgit de les urnes».

Al seu torn, asseguren que no es pot quedar indiferent «en un moment excepcional» de «regressió de drets i llibertats». En tot cas, defensen una mobilització «no-violenta» i una «resposta de país, amb un impacte que vagi més enllà de les nostres fronteres».

La declaració aprofita per denunciar «la judicialització de la política», així com «la falta de seguretat jurídica i la inestabilitat econòmica que se’n deriva»; i els «sotracs que aquesta situació comporta per a la societat en general i per al teixit empresarial català, en particular».

Canadell té previst presentar aquest divendres el programa de consultes als empresaris sobre diversos temes, entre els quals podria incloure si estan o no a favor de la independència a Catalunyatal com va avançar en una entrevista en aquest diari.

Notícies relacionades

Per la seva part, el ple de la Cambra de Terrassa, on el moviment independentista ocupa el segon lloc després de la Cecot, patronal integrada a Foment però amb simpaties amb el sobiranisme, va anar més lluny que la Cambra de Barcelona i va acordar reclamar la llibertat dels polítics presos. Aquest organisme ha elevat aquesta petició al Consell de Cambres de Catalunya, presidit per Joan Canadell. 

A la Cambra de Terrassa, els candidats independentistes van assolir el segon lloc amb un total de 10 vocalies, entre les quals la del soci de Joan Canadell al Cercle Català de Negocis i a l’empresa Petrolis Independents, Jordi Roset.