INCERTESA INTERNACIONAL

Guindos adverteix d'un 'brexit' més dur de l'esperat

El vicepresident del BCE assenyala que els mercats financers no han «descomptat» encara els possibles efectes

El representant del Banc Central demana un potent instrument fiscal anticrisi a la zona euro

rosas49913339 graf4288  madrid  18 09 2019  el vicepresidente del banco ce190918111222

rosas49913339 graf4288 madrid 18 09 2019 el vicepresidente del banco ce190918111222 / David Fernandez

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, va advertir aquest dimecres sobre una sortida desordenada del Regne Unit de la Unió Europea (‘brexit’), amb uns efectes sobre l’economia molt més durs del previst i per als quals és impossible estar preparats del tot.

«El factor de volatilitat i d’impacte negatiu en l’activitat no està totalment descomptat als mercats financers» va dir Guindos durant la seva intervenció en el Fòrum Tendències 2020 organitzat pel diari ‘El País’ i la firma Kreab. «No està descomptat al 100%, en absolut, un ‘brexit’ sense acord per part dels mercats financers, i això podria portar a volatilitat».

Segons el diagnòstic del BCE, «s’han adoptat moltes mesuresperquè els mercats específics estiguin preparats», però «hi ha una cosa que no es pot preparar», va dir De Guindos, «i és l’impacte des del punt de vista de les expectatives econòmiques i dels fluxos comercials»

Desacceleració

Durant la seva intervenció, De Guindos es va referir a les recents mesures adoptades pel BCE, dijous passat, per fer front a la desacceleració de l’economia europea. I això, segons el vicepresident del BCE, que l’organisme no va excloure en les seves noves previsions (corregides a la baixa) els possibles efectes d’un ‘brexit’ dur sobre l’economia europea. 

«El creixement està per sota del potencial a Europa», amb uns «riscos que continuen esbiaixats a la baixa» per les tensions comercials i la possibilitat d’un ‘brexit’ desordenat, va apuntar De Guindos.

En aquest context «la política monetària no pot ser l’única política en joc per fer front a la desacceleració econòmica», va dir De Guindos, emfatitzant el missatge de dijous passat llançat per Mario Draghi.

Instrument fiscal anticíclic

En aquest sentit, De Guindos va apel·lar a un paper més actiu de la política fiscalals països que els ho poden permetre, com Alemanya, però, sobretot, en l’àmbit de la Unió Europea.

«És essencial adoptar un instrument fiscal a la Unió Europea amb una mida adequada i amb capacitat d’actuació anticíclica», capaç de compensar els efectes de la desacceleració econòmica. La governança d’aquest «instrument fiscal» hauria d’abordar-se des de «l’àmbit comunitari, no dels països», va matisar De Guindos. «Aquest és el futur».

Notícies relacionades

A més, el vicepresident del BCE va emfatitzar la importància de completar la Unió Bancària amb la posada en marxa del sempre retardador fons de dipòsits únic per als països de la zona euro.

«La política monetària no pot ser l’únic actor ni l’únic instrument si volem fer front a la desacceleració econòmica. La política fiscal ha de fer el seu paper de manera conjunta amb la política monetària», va resoldre.