relleu

L'Eurocambra aplana el camí de Lagarde al BCE

El ple del Parlament Europeu avala la seva designació com a pròxima presidenta, en substitució de Mario Draghi, per àmplia majoria

zentauroepp49699509 incoming president of the european central bank christine la190904131233

zentauroepp49699509 incoming president of the european central bank christine la190904131233 / Francisco Seco

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La francesa Christine Lagarde ja té el camí aplanat per convertir-se l’1 de novembre en la primera presidenta dona del Banc Central Europeu en substitució de l’italià Mario Draghi. Tal com s’esperava, el ple del Parlament Europeu ha donat llum verda, en votació secreta i per àmplia majoria, –394 a favor, 206 en contra i 49 abstencions– al seu nomenament, el camí del qual ja va quedar obert a començaments de setembre al sortir airosa del seu examen davant de la comissió d’assumptes econòmics de l’Eurocambra.

Lagarde, directora gerent del Fons Monetari Internacional fins fa poc, no ha estat present ni en el debat previ celebrat aquest dimarts ni en la votació posterior, fet que li ha valgut les crítiques d’alguns grups, com l’esquerra europea. «No som aquí per avaluar les carències de la senyora Lagarde. Fa dues setmanes ja vam tenir una reunió en què vam avaluar les seves credencials i ella va passar l’examen», ha recordat l’eurodiputat de Ciutadans Luis Garicano

L’aprovació del Parlament Europeu no és vinculant, però la seva opinió és un tràmit necessari –el mateix que l’opinió del BCE– perquè els líders de la UE confirmin el seu nomenament en la cimera de caps d’estat i de govern que tindrà lloc el 17 i 18 d’octubre. Durant el debat d’aquest dimarts, el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Domvrovskis, també ha destacat que Lagarde «té totes les credencials necessàries» per exercir un càrrec en el qual defensarà una política continuista.

Objectius per al nou mandat

Notícies relacionades

Durant l’examen celebrat el 4 de setembre, la pròxima presidenta del BCE va instar els països amb marge fiscal a multiplicar la despesa per impulsar les inversions i lluitar contra la recessió, es va mostrar d’acord amb la necessitat de mantenir una política expansiva durant un «prolongat període de temps», amb una ecologització de la política del BCE i va prometre comunicar millor les decisions del BCE i va indicar que espera no haver d’utilitzar mai les paraules que va pronunciar Draghi per salvar l’euro. «Serem exigents i esperarem que una institució que té una tasca tan important compleixi amb la seva comesa», ha avisat la socialista Irene Tinagli durant el debat.

Lagarde va arrencar la seva carrera laboral com a advocada experta en fusions, comerç i legislació laboral amb vincles en nombroses corporacions multinacionals. Entre 1999 i el 2005 va dirigir el gabinet nord-americà Baker McKenzie, des d’on va fer el salt a la política després de la trucada de l’expresident francès Nicolás Sarkozy, que la va nomenar ministra de comerç exterior primer i de finances després abans d’agafar les regnes el 2011 del Fons Monetari Internacional on ha ocupat el càrrec de directora gerent durant els últims vuit anys.