28 set 2020

Anar al contingut

Resultats primer semestre

DIA eleva les seves pèrdues un 88%, fins als 418 milions d'euros

Les vendes de la cadena de supermercats es van reduir un 7% fins als 3.400 milions d'euros

La companyia inicia un ERO a la seva filial El Árbol que podria afectar fins a 210 persones

Sara Ledo

Els supermercats DIA van elevar les seves pèrdues fins als 418 milions d’euros en el primer trimestre, un 88,3% més que un any abans, en un període marcat per un context «empresarial, financer i corporatiu altament volàtil i complicat» que inclouen l’anunci d’un patrimoni net negatiu i l’amenaça de dissolució a curt termini, el deteriorament dels ingressos i una caiguda de vendes, la incertesa sobre la situació de la companyia, una opa i una negociació amb els prestadors de la companyia per salvar la cadena.

El grup, que ara comanda el magnat rus Mikhaïl Fridman, atribueix les pèrdues a la caiguda de vendes. Així, DIA va registrar un retrocés del 7% de les vendes, fins als 3.400 milions d’euros, el que mostra, segons el parer del grup, «una tendència negativa i un fort deteriorament durant el període, a causa dels nivells de falta d’estoc a les nostres botigues i magatzems per la complexitat de l’entorn de negoci descrit anteriorment».

Les vendes comparables van retrocedir un 7,8% entre els mesos de gener i juny, en comparació amb el -3,6% del mateix període de 2018, mentre que el resultat brut d’explotació (Ebitda) ajustat es va situar en 33,2 milions d’euros, un 83,9% menys.

«Durant la primera meitat de l’any, el rendiment de DIA s’ha vist afectat per una sèrie de factors negatius i extraordinaris», justifica l’empresa. Es refereix, i així ho apunta la cadena en el fet rellevant, a l’acomiadament col·lectiu  a Espanya i la retallada de plantilla al Brasil, als «molt elevats» nivells de falta d’estoc a les botigues, al tancament de 663 botigues, el traspàs de 222 botigues franquiciades a pròpies, un pla d’optimització de l’assortiment comercial, la interrupció d’activitats no estratègiques per reduir la complexitat i millorar l’eficiència i el reconeixement de meritacions, pèrdues o baixes comptables de comptes a cobrar, riscos i passius que va caldre proveir.

Canvi de rumb

Però no tot són males notícies. A partir del sisè mes de l’any, la situació canvia, o almenys això assegura el grup. Amb l’arribada nova direcció –el magnat rus Mikhaïl Fridman va aconseguir el 69,76% de la cadena al maig–, l’acord de refinançament amb els bancs –que li va permetre pagar els 306 milions d’euros en bons que vencien aquell mes– i la injecció de liquiditat –Fridman va aportar 490 milions per treure l’empresa de la situació de patrimoni net negatiu–, DIA va recuperar oxigen al salvar-se del concurs de creditors i amb va donar un impuls a l’empresa. 

«L’efecte positiu d’aquesta normalització ja és visible al juliol i a l’agost, ja que en aquest període, les vendes comparables mostren una recuperació gradual i significativa des dels mínims històrics registrats al juny (-15,5%)», apunta l’empresa. A més, la cadena de supermercats avança la intenció de la companyia d’impulsar la recuperació de les vendes a través de «diferents iniciatives» en l’àrea comercial, d’operacions i logística «amb l’objectiu comú d’impulsar l’afluència de clients a les botigues, millorar les vendes i la productivitat».

D’altra banda, DIA anuncia la posada en marxa d’un procés d’acomiadament col·lectiu en la societat filial Grup El Árbol, vinculat principalment al cessament previst de l’activitat de les botigues Max Descuento i que podria afectar un màxim de 210 persones.

Temes: Supermercats