Resultats primer semestre

DIA eleva les seves pèrdues un 88%, fins als 418 milions d'euros

Les vendes de la cadena de supermercats es van reduir un 7% fins als 3.400 milions d'euros

La companyia inicia un ERO a la seva filial El Árbol que podria afectar fins a 210 persones

dia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Els supermercats DIA van elevar les seves pèrdues fins als418 milions d’euros en el primer trimestre, un 88,3% més que un any abans, en un període marcat per un context «empresarial, financer i corporatiu altament volàtil i complicat» que inclouen l’anunci d’un patrimoni net negatiu i l’amenaça de dissolució a curt termini, el deteriorament dels ingressos i una caiguda de vendes, la incertesa sobre la situació de la companyia, una opa i una negociació amb els prestadors de la companyia per salvar la cadena.

El grup, que ara comanda el magnat rus Mikhaïl Fridman, atribueix les pèrdues a la caiguda de vendes. Així, DIA va registrar un retrocés del 7% de les vendes, fins als 3.400 milions d’euros, el que mostra, segons el parer del grup, «una tendència negativa i un fort deteriorament durant el període, a causa dels nivells de falta d’estoc a les nostres botigues i magatzems per la complexitat de l’entorn de negoci descrit anteriorment».

Les vendes comparables van retrocedir un 7,8% entre els mesos de gener i juny, en comparació amb el -3,6% del mateix període de 2018, mentre que el resultat brut d’explotació (Ebitda) ajustat es va situar en 33,2 milions d’euros, un 83,9% menys.

«Durant la primera meitat de l’any, el rendiment de DIA s’ha vist afectat per una sèrie de factors negatius i extraordinaris», justifica l’empresa. Es refereix, i així ho apunta la cadena en el fet rellevant, al’acomiadament col·lectiu  a Espanya i la retallada de plantilla al Brasil, als «molt elevats» nivells de falta d’estoc a les botigues, al tancament de 663 botigues, el traspàs de 222 botigues franquiciades a pròpies, un pla d’optimització de l’assortiment comercial, la interrupció d’activitats no estratègiques per reduir la complexitat i millorar l’eficiència i el reconeixement de meritacions, pèrdues o baixes comptables de comptes a cobrar, riscos i passius que va caldre proveir.

Canvi de rumb

Però no tot són males notícies. A partir del sisè mes de l’any, la situació canvia, o almenys això assegura el grup. Amb l’arribada nova direcció –el magnat rus Mikhaïl Fridman va aconseguir el 69,76% de la cadena al maig–, l’acord de refinançament amb els bancs –que li va permetre pagar els 306 milions d’euros en bons que vencien aquell mes– i la injecció de liquiditat –Fridman va aportar 490 milions per treure l’empresa de la situació de patrimoni net negatiu–, DIA va recuperar oxigen al salvar-se del concurs de creditors i amb va donar un impuls a l’empresa. 

Notícies relacionades

«L’efecte positiu d’aquesta normalització ja és visible al juliol i a l’agost, ja que en aquest període, les vendes comparables mostren una recuperació gradual i significativa des dels mínims històrics registrats al juny (-15,5%)», apunta l’empresa. A més, la cadena de supermercats avança la intenció de la companyiad’impulsar la recuperació de les vendes a través de «diferents iniciatives» en l’àrea comercial, d’operacions i logística «amb l’objectiu comú d’impulsar l’afluència de clients a les botigues, millorar les vendes i la productivitat».

D’altra banda, DIA anuncia la posada en marxa d’un procésd’acomiadament col·lectiu en la societat filial Grup El Árbol, vinculat principalment al cessament previst de l’activitat de les botigues Max Descuento i que podria afectar un màxim de 210 persones.

Temes:

Supermercats