AGROCULTURA

Els viticultors reclamen preus justos

Fan una jornada de vaga i protesten als carrers

zentauroepp49714084 pla mitj  de la pancarta que ha encap alat la marxa dels vit190905203355

zentauroepp49714084 pla mitj de la pancarta que ha encap alat la marxa dels vit190905203355 / Eloi Tost

1
Es llegeix en minuts
J.M.B.

Els viticultors catalans no tenen aquests dies ganes de brindar: des de principisd’agost, denuncien que els grans productors de cava els volen pagar aquest any preus ínfims per la producció, el mateix que rebien fa 20 anys. Farts d’aquesta situació, van dur aquest dijous a terme una vaga de 24 hores i van sortir als carrers per denunciar-ho.

Les organitzacions Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Associació de Vinicultors del Penedès van fer una cridar als agricultors de les vinyes per aturar les collites i no entregar les comandes, en protesta per la baixada del 28% en el preu del raïm i el vi base per produir cava i vi. En alguns casos, reben aquest any 0,30 euros per quilo d’una. Els viticultors denuncien que aquesta xifra està per sota dels costos de producció reals, que se situen en «uns 40 cèntims per quilo».

Uns 500 viticultors es van manifestar a Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) contra aquesta retallada dels preus. Amb el lema «Preus justos per al raïm i el vi base per al vi i el cava», els viticultors van fer una marxa amb 300 tractors cap a les seus de Codorníu, Freixenet i el celler Segur Viudas, i posteriorment es van reunir amb els governs municipals de Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès. 

Representants de les tres entitats convocants van llegir un manifest en què van criticar el domini de les empreses elaboradores, que determinen els preus del raïm i els paràmetres de producció «sense cap tipus de compromís amb els productors» i «pensant només en la rendibilitat econòmica immediata».

Notícies relacionades

Així mateix, van qualificar d’«injustificables» els preus proposats pels grans cellers, que aboquen els agricultors a una situació «difícil» i a més «enfonsen» el prestigi de les denominacions d’origen.

Per aquesta raó, els convocants de les protestes van exigir a les administracions, incloses les locals, que intercedeixin davant de les empreses de cava i vi, i en concret van demanar el Ministeri d’Agricultura que limiti la inscripció de noves hectàrees de vinya a la Denominació d’Origen Cava.

Temes:

Agricultura