INTERNET

Multa de 155 milions a Google per violar la privacitat dels nens a Youtube

Les pràctiques del gegant d'internet estan sent investigades també a Irlanda i als EUA

google looker 76528-c8d5f

google looker 76528-c8d5f / Jeff Chiu (AP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Google i la seva filial Youtube hauran de pagar una multa “rècord” de 170 milions de dòlars (155 milions d’euros) segons l’acord a què s’ha arribat per resoldre les al·legacions presentades per la Comissió Federal de Comerç (FTC, per les seves sigles en anglès) i pel Fiscal General de Nova York, que indiquen que el servei per compartir vídeos va recopilar il·legalment informació personal de nens sense el consentiment dels seus pares.

L’acord, anunciat aquest dimecres, requereix que Google i YouTube paguin 136 milions de dòlars a la FTC i 34 milions a l’estat de Nova York per violar la Llei de Protecció de la Privacitat Infantil a Internet (COPPA, per les seves sigles en anglès). 

Aquesta multa de 136 milions és la quantitat més gran que la FTC ha imposat en aquest àmbit des que el Congrés dels EUA va promulgar la llei el 1998.

L’administració al·lega que YouTube va recopilar informació personal d’“espectadors de canals dirigits a nens” sense el consentiment dels pares utilitzant ‘cookies’, que rastregen comportament de l’usuari a internet.

“YouTube va promocionar la seva popularitat entre els nens a possibles clients corporatius”, va denunciar el president de la FTC, Joe Simons. En particular, el canal de vídeos de Google es va dirigir a conegudes firmes de joguines com Mattel o Hasbro per presentar-se com el “lloc web líder per a nens d’entre 6 i 11 anys”. 

En una publicació aquest dimecres, YouTube va dir que està prenent mesures per al compliment de les normes.

A Irlanda

La multa imposada per la Comissió Federal de Comerç és només un contenciós més dels múltiples que afronta Google a una altra banda de l’Atlàntic, gairebé sempre per qüestions relatives a la protecció dadeso a l’abús de posició dominant i competència deslleial.

Aquest dimecres també s’ha conegut una investigació en marxa per part del regulador irlandès de dades per esbrinar si Google podria estar utilitzant pàgines web ocultes per donar dades personals dels seus usuaris alsanunciants, segons el diari ‘Financial Times’ (FT).

La investigació se centra en comprovar si Google està utilitzant dades dels usuaris com la salut i les tendències polítiques d’aquestes persones per triar quins anuncis apareixen als internautes al navegar pel web.

El cap i responsable de polítiques al cercador Brave, Johnny Ryan, va dir, en declaracions recollides pel FT, que va descobrir aquestes pàgines ocultes quan intentava conèixer com Google utilitzava les seves dades.

Ryan va trobar que Google l’havia etiquetat amb un rastrejador que donava les seves dades a una tercera empresa que s’havia identificat en una pàgina oculta. Aquesta pàgina no mostrava cap mena de contingut més enllà de la direcció que corresponia amb l’activitat a internet de Ryan.

“Això significa que Google crea una pàgina que l’usuari no veu, una pàgina en blanc, sense contingut, però que permet que terceres companyies espiïn l’usuari”, va explicar Ryan sobre una pràctica que podria atorgar un avantatge competitiu a Google a l’hora de col·locar anuncis.

Fiscals

El diari nord-americà ‘The Washingon Post’, per la seva part, ha publicat que un total de 30 fiscals generals d’altres estats nord-americans preparen una investigació contra Google que podria fer-se pública el pròxim 9 de setembre.

Segons el diari, la investigació se centra en qüestions relacionades tant amb la protecció de dades privats com amb l’abús de mercat.

Notícies relacionades

D’altra banda, segons ‘Reuters’, la comissió ‘antitrust’ del Senat dels EUA vol reunir-se a finals de mes per discutir algunes pràctiques monopolístiques d’empreses com Google, Facebook, Amazon o Apple en la compra de petits negocis, l’absorció dels quals limita la competència al sector.

I tot això després que el Departament de Justícia dels EUA posés en marxa al juliol una investigació sense precedents sobre els gegants tecnològics per determinar si danyen la competència.

Temes:

Internet Google