pressupostos

Catalunya anuncia un IRPF més progressiu, la modificació de l'impost de successions i tributs verds

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, nega que els comptes mantinguin retallades i recorda a la CUP que va aprovar els del 2017

zentauroepp49506390 graf8859  barcelona  21 08 2019   el vicepresidente del gove190823195731

zentauroepp49506390 graf8859 barcelona 21 08 2019 el vicepresidente del gove190823195731 / Alejandro Garcia

3
Es llegeix en minuts
Europa Press / Barcelona

El vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimecres que el projecte que està presentant als grups parlamentaris durant aquesta setmana inclou una modificació de l’IRPF per fer-lo més progressiu, un canvi en successions i impostos verds.

En una entrevista de TV-3 recollida per Europa Press, ha reiterat que el Govern prepara un augment respecte als últims pressupostos del 2017 de 2.200 milions d’euros que surten de l’"augment de la recaptació, perquè l’economia ha crescut" i ha estimat que Catalunya passarà d’un PIB de 215.000 milions d’euros el 2017 a un que superarà amb escreix els 230.000 milions.

Ha reconegut que amb aquests 2.500 milions "no n’hi ha prou", per la qual cosa es planteja revisar l’àmbit de l’IRPF, tot i que ha assumit que el marge és petit, però ha insistit que cal aprofitar-lo. Preguntat per si aquesta modificació de l’IRPF només afectaria les rendes altes, ha explicat que pretenien un canvi "per diversos llocs en el sentit d’augmentar la progressivitat".

Al ser repreguntat per si els canvis en aquest impost es realitzaran tant per dalt com per baix, ha insistit que es farà "per tots llocs" perquè busquen dotar-lo de més progressivitat i ha concretat que pretenen introduir també millores per a les rendes més baixes

També ha plantejat una modificació de l’impost de successions que ha recordat que ja va posar sobre la taula en la negociació amb els comuns dels Pressupostos de 2019, que no van prosperar perquè els comuns van considerar que el canvi era molt lluny del que les herències altes podien aportar.

Aragonès ha assegurat que el 75% de les herències a Catalunya paguen menys d’un euro, perquè Catalunya és un país amb "poca gent rica" i s’ha compromès a gravar les grans herències.

També ha assegurat que en la lluita contra el canvi climàtic caldrà realitzar inversions, com en el transport públic, així que s’ha mostrat partidari d’introduir impostos verds.

Reunió amb la CUP

En la primera reunió que el seu departament va mantenir amb un partit de l’oposició –dimarts amb la CUP– no hi va haver entesa; de fet, els cupaires van manifestar el seu descontentament perquè en la primera presa de contacte van entreveure un projecte continuista amb les "retallades dels últims anys".

Aragonès ha advertit que quan la CUP desconfia de la nova proposta del Govern de Pressupostos perquè considera que "consoliden retallades", aquesta consolidació correspon als pressupostos del 2017 que es van aprovar amb el recolzament de la CUP.

"Els comptes que ara tenim són els que va votar la CUP. Són els del 2017, i el 2020 hauran passat tres anys. Però no poden dir que el pressupost que ells van aprovar és un pressupost de retallades", ha dit sobre uns comptes que la CUP va votar amb el compromís del llavors president Carles Puigdemont de fixar un referèndum al calendari i amb l’advertència que si no tiraven endavant, convocaria eleccions.

Ha recordat que dimarts van aprovar el sostre de despesa del Govern per a l’any que ve amb el dèficit zero que imposa el Govern –una cosa que també han criticat els cupaires, que van qualificar la proposta d’obedient i continuista–, però Aragonès ha remarcat que en ajuntaments on governa la CUP "també es compleix amb el sostre de despesa" que imposa el Govern.

Eleccions

Notícies relacionades

Preguntat per si el Govern es planteja la possibilitat de convocar eleccions en cas que el seu projecte de finances públiques no prosperi, ha assumit que en aquest cas "serà molt difícil gestionar la situació".

"Amb el president prendrem decisions per gestionar-ho", ha explicat conscient que les eleccions només les pot convocar Torra, però ha destacat que confia a tirar endavant els comptes, ja que creu que els grups parlamentaris donaran suport al projecte perquè saben que la gestió del dia a dia no es pot portar amb pressupostos prorrogats des del 2017.