INSTITUCIÓ

L'FMI votarà eliminar el límit d'edat per nomenar Gueorguieva

És la candidata europea per optar a succeir Christine Lagarde

FILE PHOTO: World Bank Chief Executive Officer Kristalina Georgieva speaks at the annual session of China Development Forum (CDF) 2018 at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China March 25, 2018. REUTERS/Jason Lee/File Photo

FILE PHOTO: World Bank Chief Executive Officer Kristalina Georgieva speaks at the annual session of China Development Forum (CDF) 2018 at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China March 25, 2018. REUTERS/Jason Lee/File Photo / Jason Lee (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El Fons Monetari Internacional (FMI) votarà la proposta realitzada pel seu directori executiu de suprimir el límit d’edat per accedir al lloc de director gerent de l’organització, una mesura necessària perquè Kristalina Gueorguieva, actual consellera delegada del Banc Mundial i candidata europea per optar a succeir Christine Lagarde, pugui ocupar el càrrec.

"El Directori Executiu ha recomanat avui que la Junta de Governadors de l’FMI voti per eliminar el límit d’edat que s’aplica actualment al càrrec de director gerent de l’FMI", ha anunciat l’organisme internacional en un comunicat emès després de la reunió celebrada aquest dimecres.

Des del 1951, els Estatuts de l’FMI han prohibit el nomenament d’un candidat de 65 anys o més com a director gerent i tampoc han permès que la persona en el càrrec exerceixi les seves funcions una vegada complerts els 70 anys. En cas de mantenir aquesta norma, l’economista búlgara no podria ser elegida per al lloc, ja que va complir els 65 anys el 13 d’agost passat.

El directori executiu argumenta que eliminar el límit d’edat adequaria les condicions del nomenament del director gerent a les dels membres del directori executiu de l’FMI, que està presidit pel mateix director gerent, i a les del president del Grup Banc Mundial, que no estan subjectes a un límit d’edat.

"Se sol·licita a la Junta de Governadors de l’FMI, que representa els 189 països membres segons el seu nombre relatiu de vots, que voti sobre la proposta", apunta l’FMI, que afegeix que està previst que la votació es dugui a terme entre el 21 d’agost i el 4 de setembre.

Per adoptar la proposta es requereix una majoria simple dels vots emesos, amb un requisit mínim de participació d’una majoria de governadors que reuneixin dues terceres parts de la totalitat dels vots.

L’FMI va iniciar aquest estiu el procés per seleccionar la persona que succeirà Christine Lagarde, que deixarà el seu càrrec el 12 de setembre per ocupar posteriorment el de presidenta del Banc Central Europeu (BCE). El termini per a la presentació de candidatures es tanca el 6 de setembre i està previst que el procés de selecció acabi a tot tardar el 4 d’octubre.

Proposta

L’actual consellera delegada del Banc Mundial, la búlgara Kristalina Gueorguieva, es va imposar a l’exministre holandès de Finances i expresident de l’Eurogrup Jeroen Dijsselbloem com a candidat europeu per optar a succeir Lagarde en la votació final celebrada el 2 d’agost passat.

Notícies relacionades

El fet que Gueorguieva necessités un canvi en les regles del procediment en l’FMI perquè les actuals prohibeixen en l’actualitat designar per al càrrec de director gerent un candidat amb els 65 anys complerts, va ser un problema per a països com Suècia i Alemanya, segons van informar en el seu moment fonts diplomàtiques.

El secretari del Tresor nord-americà, Steve Mnuchin, havia indicat al ministre d’Economia francès, Bruno Le Maire, que va ser l’encarregat de coordinar les negociacions al si de la UE amb l’objectiu de forjar una candidatura europea de consens, que "recolzarà el canvi" de normes necessari perquè el límit d’edat no sigui un problema per a Gueorguieva.