FINANÇAMENT

La Generalitat critica l'"ofec econòmic" de l'Estat

Reclama 1.300 milions pendents

zentauroepp48584652 grafcat429  barcelona  11 06 2019  la consellera de la presi190611144043

zentauroepp48584652 grafcat429 barcelona 11 06 2019 la consellera de la presi190611144043 / Andreu Dalmau

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La consellera de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha criticat l’"ofec econòmic" de l’Estat amb Catalunya, i li ha reclamat uns 1.300 milions d’euros en concepte delsavançaments  del model de finançament pendents de pagament (més de 800 milions) i de liquidació de l’IVA (480).

En una entrevista d’Europa Press, la consellera ha afirmat: "Des del Govern no volem quedar-nos de braços plegats i volem denunciar i demanar que ens paguin allò que ens toca, que són aquests 1.300 milions."

Altrament, "ni les universitats ni la sanitat ni el desplegament de més cossos de seguretat i emergències ni aquestes polítiques que ens han de fer avançar seran possibles", ha advertit la portaveu de la Generalitat.

"Ens obliguen a no poder generar més dèficit que el permès, a complir la regla de la despesa, i complir el tema del deute, de manera que si el Govern no compleix no es podran tornar les pagues dobles que es van restar el 2012 i 2013 i abonar els increments salarials que corresponen" a treballadors de la Generalitat, ha observat.

"Amenaça d’intervenció"

Ha criticat l’existència d’una "amenaça d’intervenció del Govern sobre els comptes de la Generalitat quan el 2018, per primera vegada, s’han complert tots els objectius que marca la llei".

Després de constatar la demanda d’altres comunitats sobre els avançaments, poc després que el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ordenés un 'tancament de caixa' i ajustaments en conselleries i empreses públiques, Budó ha destacat que "l’ofec econòmic passa sobretot a Catalunya".

"Tot i que la qüestió dels avançaments també passa en la resta de comunitats autònomes, aquest ofec econòmic que estem patint és evident que Catalunya el viu en primera persona, tenint en compte que és un dels territoris que més recursos genera i més aporta al PIB", ha assegurat la portaveu.

Demana canviar la reclamació de l’IVA

Sobre l’IVA, ha apressat al Govern central a modificar la llei per impedir que la liquidació d’aquest impost durant el 2019 generi una pèrdua de 480 milions al tancar l’anualitat, fruit de la implantació del nou sistema de recaptació aquest any.

"Ens ha començat a afectar aquest any perquè el sistema retarda un mes els pagaments, i tot allò que has pagat durant un any, del gener al desembre, fins a l’any que ve no t’arriba", i ha remarcat que existia un compromís per modificar la norma i evitar aquest problema.

Budó ha confiat que el Govern podrà tirar endavant els Pressupostos per al 2020, i dialogarà amb les diferents formacions que s’han ofert a dialogar –la CUP, els comuns i el PSC– per buscar consensos i recolzaments que desencallin uns comptes en els quals les diferents forces es puguin "sentir còmodes".

A Salvador Illa (PSC), que en declaracions a Europa Press demanava convocar eleccions a canvi de col·laborar en la votació dels Pressupostos, li ha respost: "Volem aprovar pressupostos, no per convocar eleccions, sinó per gestionar aquest país."

"Jo li preguntaria al senyor Illa: eleccions ¿per fer què? Nosaltres tenim molt clar el que volem fer amb aquests pressupostos i quines polítiques volem aplicar", ha recalcat la consellera.

Preguntada per si descarta que es convoquin eleccions de no tirar endavant els comptes de la Generalitat, ha dit: "En aquests moments jo no contemplo que no s’aprovin els Pressupostos".

"Responsabilitat política"

Ha confiat que el vicepresident Aragonès liderarà les negociacions, amb les quals podrà comptar amb la col·laboració conjunta dels diferents departaments, i ha cridat a la "responsabilitat política" del Govern i de les forces de l’oposició.

Notícies relacionades

"Hem de ser capaços de dir-li a la ciutadania que per a tot allò que ens permet avançar com a país ens posem d’acord", ha recalcat la consellera de la Presidència.

Ha qüestionat que es pugui "desvincular" el mandat sobiranista del Govern dels Pressupostos, com plantejava Marta Vilalta (ERC) en una entrevista recent, argumentant que el Govern català és fruit dels compromisos de l’1-O i del 21-D.