ESCÀNDOL DEL MOTOR

La fiscalia alemanya acusa de frau l'expresident d'Audi pel 'dieselgate'

Segons l'acusació, Rupert Stadler coneixia el frau des del 2015 i no va intervenir per remeiar la situació

zentauroepp45687920 rupert stadler190731090240

zentauroepp45687920 rupert stadler190731090240 / LUKAS BARTH

1
Es llegeix en minuts
Efe

La Fiscalia de Munic (Alemanya) ha presentat avui tres càrrecs, entre aquests, el de frau, contra l’expresident del fabricant automobilístic Audi Rupert Stadler, en el marc de la investigació per la manipulació d’emissions en vehicles dièsel.

A més, la fiscalia acusa Stadler i tres persones més, que no identifica, de falsificació indirecta i publicitat punible.

A tres dels quatre acusats se’ls fa responsables de "desenvolupar motors per a vehicles Audi, Volkswagen i Porsche els controls dels quals estaven equipats amb una funció de ‘software’ inadmissible".

Aquesta manipulació permetia que el dinamòmetre del xassís funcionés de manera diferent (i millor) que en el mode de conducció real (...) Els vehicles amb motors en qüestió es van vendre posteriorment en grans quantitats i es van posar en circulació", va afirmar la fiscalia.

Coneixedor del frau des del 2015

Segons l’acusació, Stadler coneixia el frau al dièsel des del 2015 i no havia intervingut per remeiar la situació.

Stadler va ser posat en llibertat sota fiança l’octubre passat després d’haver estat en presó preventiva des de juny del 2018 pel cas de les manipulacions d’emissions en vehicles de la marca. 

Un tribunal de la capital bavaresa va considerar a l’octubre que continuaven "existint sospites contra l’acusat" i que persistia "el motiu de la seva detenció, la possible destrucció de proves."

No obstant, va considerar "justificable i assumible" suspendre condicionalment l’ordre de presó contra Stadler.

Notícies relacionades

Se sospita que l’expresident d’Audi tenia coneixement de les manipulacions a Europa després que sortís a la llum l’escàndol als Estats Units

Stadler va ser cessat a començaments d’octubre del comitè executiu del grup Volkswagen, del qual era membre des del gener del 2010, i com a president de la filial Audi, càrrec que exercia des de gener del 2007.