Fracassa la mediació i es manté la vaga del personal d'Iberia al Prat

La mediació no aconsegueix un acord entre sindicats i empresa després d'una reunió maratoniana

Instal·lacions de l’aeroport barceloní d’El Prat.

Instal·lacions de l’aeroport barceloní d’El Prat. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La mediació entre Iberia i els sindicats ha fracassat i es manté la vaga del personal de terra a l’aeroport del Prat, a Barcelona, per a aquest cap de setmana. Les parts no han aconseguit tancar un pacte i les afectacions fruit de les protestes s’afegiran a les més de 100 cancel·lacions fetes de manera preventiva al llarg de divendres.

Així ho van confirmar representants de la companyia i del comitè d’empresa, després de més de sis hores de reunió infructuosa amb la mediació al Departament de Treball de la Generalitat.

Els sindicats van insistir a acordar l’estabilització de part dels 1.000 temporals, del total de 2.700 empleats de la plantilla del personal de ‘handling’ d’Iberia al Prat.

I l’empresa els va remetre a pactar-ho en el marc del conveni col·lectiu, que actualment s’està debatent a nivell estatal. Les centrals amb majoria al centre del Prat volien una resposta específica per a la capital catalana, tal com ja van exigir per a les mateixes dates l’any passat, quan ja es va evitar ‘in extremis ‘una convocatòria de vaga de característiques idèntiques. Llavors es va aconseguir posposar el conflicte amb l’objecte d’acabar arribant a un acord, una cosa que finalment no ha passat.

Les actituds amb prou feines s’han mogut en els 18 dies que han separat la convocatòria d’aturades aquest any de la data límit de la vaga, que començava aquest divendres a les dotze de la nit.

La mediació del conflicte va comptar amb la conciliació de la Conselleria de Treball, la de Territori, la subdelegació de Govern a la província de Barcelona i la gestora aeroportuària Aena. Aquesta era la tercera reunió de mediació a què estaven cridades les parts, a més de les trobades a porta tancada que s’han anat celebrant.

Iberia ha demanat “disculpes” en un comunicat “a tots els clients afectats de les companyies a què dona servei per una situació que ha intentat evitar fins a l’últim moment” i va reiterar que “ha estat i continua estant fins a l’últim minut oberta al diàleg i a la negociació, com sempre”.

Notícies relacionades

Els sindicats, per la seva banda, van manifestar la voluntat que l’empresa firmés un compromís de millora de les condicions que entenen específiques del Prat, amb una mitjana d’hores d’eventuals treballades que doblen les fetes a Madrid, tot i que després aquestes s’aprovessin en el marc estatal.

No hi ha hagut acord i les centrals ja han deixat anar, a falta d’acabar de superar el cap de setmana de vaga i valorar-lo internament, que es planteja continuar amb les mobilitzacions amb una segona tanda d’aturades del 15 d’agost fins al 18 del mateix mes.