primer semestre

Iberdrola guanya el 16,6% més i eleva la seva previsió per al 2019

El seu president preveu un impacte mínim de les retallades de la CNMC en el grup, però demana més incentius

abertran42904043 iberdrola180413135918

abertran42904043 iberdrola180413135918 / Miguel Tona

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Ibedrola va guanyar 1.664 milions d’euros en el primer semestre, el 16,6% més que un any abans, gràcies a la bona evolució dels seus negocis als Estats Units, Mèxic i el Brasil i a l’aportació del parc eòlic marí que té a Alemanya, que van compensar la menor contribució dels negocis de xarxes i renovables a Espanya i de la seva activitat comercial alRegne Unit. L’elèctrica ha anunciat aquest dimecres que eleva la seva previsió de creixement del benefici en el 2019 des d’un sol dígit alt (entre el 8% i el 9%) a un "doble dígit baix" (una mica més del 10%), gràcies a l’entrada en operació de noves centrals en la segona part de l’any i els estalvis de costos que preveu aconseguir en diversos mercats.

El seu president, Ignacio Sánchez Galán, ha assegurat als analistes que la retallada proposada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en la remuneració de la distribució (7%) i el transport d’electricitat (8,2%) tindrà un "impacte mínim" en els seus comptes i "no afectarà en res" als seus plans ja que ja hi estava contemplat, en línia ambl’anunciat per Endesa i en contra deldenunciat per Naturgy (la retallada en el gas és molt més sever). L’executiu ha lloat que s’harmonitzi la retribució de les dues xarxes i ha afirmat no saber per què alguns competidors "se senten sorpresos" ara, ja que el regulador va exposar un pla similar el mes de novembre a petició del Govern, que llavors tenia la competència.

En aquesta línia, ha aplaudit que "per primera vegada s’estan fent les coses d’una manera racional" en matèria energètica, amb la recent presentació del Pla Nacional d’Energia i Clima. Però ha advertit que complir les metes d’aquesta estratègia "requereix incentius" i "s’han de fer més coses encara si és possible" en aquesta direcció. La remuneració proposada per la CNMC, ha alertat, "no és prou atractiva per atreure inversions i aconseguir els objectius" fixats pel Govern.

Inversió en màxims

Notícies relacionades

La companyia va invertir 3.054 milions d’euros entre els mesos de gener i juny, el desemborsament semestral més gran de la seva història, i preveu que durant l’exercici entrin en funcionament instal·lacions de generació amb una capacitat instal·lada de 5.250 megawatts (MW). En el seu pla estratègic 2018-2022, esperava augmentar la seva capacitat en 13.000 MW, però Galán ha anunciat que podria revisar aquesta xifra a l’alça en el seu pròxim dia de l’inversor, que celebrarà el mes de febrer. 

L’elèctrica va ingressar 18.281 milions d’euros fins al juny, el 3,9% més. El moderat creixement del cost dels aprovisionaments (1,3%) va fer que el marge brut augmentés el 7,3%, fins als 8.230 milions. El resultat brut d’explotació va millorar encara més (12,5%, fins als 4.989 milions), gràcies a la continguda pujada de les despeses (1,6%) i la reducció del pagament de tributs (-2,4%, per l’eliminació de l’impost del 7% a la generació a Espanya i la menor producció hidroelèctrica).