'cas Bankia'

Anticorrupció eleva a vuit anys i mig de presó la seva petició per a Rato per Bankia

La fiscalia afegeix falsedat comptable al delicte d'estafa als inversors que ja li imputava

El ministeri públic també acusa ara l'exministre Ángel Acebes

ratobanquillo3

ratobanquillo3

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’expresident de Bankia Rodrigo Rato lluny de convèncer la Fiscalia Anticorrupció sobre la seva innocència ha vist aquest dilluns elevada en tres anys i mig la petició de presó que afrontava. En les seves conclusions definitives per la sortida a borsa de l’entitat la fiscal Carmen Launa, ha elevat a vuit anys i mig de presó la seva petició de pena a l’afegir-li el delicte d’estafa als inversors que ja li atribuïa també una falsedat comptable.

D’aquesta manera, la fiscal, como va anunciar en el tràmit de qüestions prèvies, a l’inici del judici inclou un delicte previst en la interlocutòria d’obertura de judici oral per l’instructor de la causa, el jutge Fernando Andreu. Aquesta petició acosta les qualificacions definitives del ministeri públic a les provisionals del’acusació  popular que exerceix Confederació Intersindical de Crèdit (CIC), que demana penes de fins a 12 anys de presó i multes milionàries per a l’entitat, la seva matriu, BFA, i la firma auditora Deloitte, que va ser imputada en el procediment a instància seva, recorda Efe.

En el seu escrit de qualificació definitiu, de 100 pàgines, la fiscalia és molt dura amb Rato, de qui afirma que "va ser la persona que va pilotar el projecte de BFA/Bankia, com a president de l’òrgan d’administració i principal executiu." Era, segons Anticorrupció, "plenament conscient de la inconsistència del projecte de Bankia i de la seva debilitat financera", i, malgrat això, "va permetre" que sortís a borsa "sabent que els inversors estaven rebent una informació incompleta i inveraç que ocultava la situació crítica" de l’entitat i que "el preu de l’OPS malmetia inexorablement BFA i el futur del banc cotitzat".

Més acusats

Fins ara, de les 34 persones que s’asseguin al banc dels acusats, la fiscalia només acusava Rato i tres persones més: José Manuel Fernández Norniella i Francisco Verdú. No obstant, en les seves conclusions definitives amplia la seva acusació a vuit mésper delictes de falsedat comptable en concurs amb el d’estafa als inversors imputat inicialment.

Entre ells hi ha el soci auditor de Deloitte Francisco Celma, per a qui demana dos anys de presó, l’interventor de Bankia Sergio Durá, que s’enfronta a dos anys de presó o alternativament a un, i l’exministre Ángel Acebes, per al qual demana un any i mig de presó o de nou mesos, en funció que la pena que planteja imposar alternativament la Secció Penal Quarta.

Notícies relacionades

Per a l’exdirector general financer i de riscos de Caja Madrid i de Bankia Ildefonso Sánchez Barcoj finalment demana dos anys i mig de presó. A diferència de la resta d’acusats que són considerats autors per la fiscal, ell és cooperador necessari dels delictes presumptament comesos. 

La Fiscalia demana ara cinc anys de presó per a Olivas (davant quatre d’anteriors) i sis o alternativament cinc per a Norniella (davant dels tres que demanava anteriorment) i nou mesos o any i mig per a Verdú Pons (davant dos anys i set mesos inicials).