JUNTA D'ACCIONISTES

Inditex aprova incentius i nomena Crespo com a conseller delegat

La junta confirma el repartiment de 9,8 milions d'accions entre directius, valorades en més de 250 milions d'euros

El president, Pablo Isla, reitera que "la prioritat de l'empresa continuarà sent la inversió per continuar creixent"

isla-crecimiento1

isla-crecimiento1

5
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La junta d’accionistes d’Inditex ha ratificat aquest dimarts el nomenament de Carlos Crespo com a conseller delegat de la multinacional tèxtil espanyola i un potent paquet d’incentius a directius, plantilla i accionistes com a via per animar l’ambient laboral a la companyia i dinamitzar la cotització de les accions de la companyia a la borsa. 

El nomenament serà efectiu després de la seva aprovació pel consell d’administració, una vegada designat conseller a la junta d’accionistes, després que el president d’Inditex, Pablo Isla, proposés el mes de maig passat Crespo com a conseller delegat de la firma tèxtil. Fins ara era director general d’operacions, així que la companyia gallega selecciona un alt responsable de logística per posicionar-se al centre de les preses de decisions del grup.

Carlos Crespo (dreta) i el secretari, Antonio Abril, durant la junta.

La borsa continuava avui atenta a Inditex, un valor recolzat per comptes sòlids i un gegant al seu sector però el valor del qual resulta més impredictible i arriscat de l’habitual, amb alts i baixos i falta de consens sobre les seves potencialitats per part dels analistes. 

La junta ha aprovat elevar a 11 el nombre de consellers, manté en tres el nombre de consellers dominicals i continua comptant amb una majoria de sis consellers independents. També es modifica la política de remuneracions dels consellers per al 2019, 2020 i 2021 per afegir la fixa anual de Carlos Crespo per l’acompliment de les seves noves funcions executives, on rebrà una remuneració fixa anual com a conseller delegat d’1,5 milions d’euros.

Pla d’incentius

La junta ha aprovat un nou pla d’incentius a llarg termini que està dirigit a membres de l’equip directiu, inclosos els consellers executius i altres empleats de la multinacional tèxtil. El pla consisteix en la combinació d’una bonificació plurianual en efectiu i d’una promesa d’entrega gratuïta d’accions que, transcorregut un període de temps determinat i verificat el compliment dels objectius concrets, s’abonarà als beneficiaris, que podran ser els membres de l’equip directiu, inclosos els consellers executius, i altres empleats del grup, que siguin convidats, fins a un màxim de 600.

El pla té una durada total de quatre anys i està estructurat en dos cicles temporals, cada un independent de l’altre. El primer s’estén des de l’1 de febrer del 2019 fins al 31 de gener del 2022, mentre que el segon va des de l’1 de febrer del 2020 fins al 31 de gener del 2023. El nombre màxim d’accions objecte del pla és de 9,8 milions d’accions ordinàries, valorades en uns 246 milions d’euros en funció dels actuals preus de mercat representatives d’un 0,3% del capital social, de les quals, un màxim de 390.000 accions estan dirigides al president executiu, Pablo Isla, i un màxim de 260.000 al nou conseller executiu, Carlos Crespo. En virtut d’aquest pla, els consellers executius Isla i Crespo rebran, en el seu cas, un incentiu que es liquidarà un 60% en accions i un 40% en metàl·lic.

Dividend

En la junta d’accionistes s’ha aprovat un dividend total corresponent a l’exercici 2018 de 0,88 euros per acció (+17%), dels quals 0,44 euros han sigut pagats el 2 de maig i la resta serà desemborsada el pròxim 4 de novembre. Aquest dividend està en línia amb la nova política de 'pay out' del grup, que el consell d’administració ha proposat elevar del 50% al 60%. A més, inclou la part corresponent del dividend extraordinari d’un euro per acció que el grup proposa distribuir amb càrrec als exercicis 2018, 2019 i 2020.

Malgrat la reactivació del pla d’incentius a personal i accionistes, Isla va reiterar que "la prioritat de l’empresa és la inversió per continuar creixent en el futur", però d’una manera compatible amb "una política de retribució a l’accionista predictible". Les inversions el 2018 van assolir els 1.620 milions d’euros.

Fátima Romero (CCOO), participa en la junta d’accionistes.

En les intervencions dels accionistes es va plantejar la importància de les atencions a la plantilla en el futur de la companyia. La responsable del sindicat CCOO Fátima Romero va preguntar si la companyia continuarà subcontractant activitats logístiques en el futur, va reclamar més participació de la companyia en la negociació col·lectiva i es va preguntar quina serà l’orientació de la companyia davant de la influència creixent de l’evolució borsària en el disseny d’estratègies. Isla va respondre que "gràcies al creixement, s’han creat a la companyia 2.500 llocs de treball relacionats amb el sector logístic, 2.200 dels quals, amb contracte indefinit".

Durant la junta, Isla ha destacat l’aposta per la sostenibilitat de la companyia i la seva aposta clara per congeniar els resultats amb la defensa mediambiental. Ha anunciat que Inditex eliminarà per complet l’ús de bosses de plàstic el 2020. El volum de bosses de plàstic respecte al total entregat als clients és ja inferior al 18%. Així mateix, la companyia suprimirà completament el 2023 els plàstics d’un sol ús que arriben al client i s’hauran aconseguit els objectius de rebutjos zero.

Evolució dels resultats

Inditex va registrar un benefici net de 3.444 milions d’euros en el seu any fiscal 2018-2019 (de l’1 de febrer de 2018 al 31 de gener del 2019), la qual cosa suposa un increment del 2% respecte a l’exercici anterior i del 12% a tipus de canvi constant.

Isla explica l’obertura de botigues.

Les vendes del grup van arribar als 26.145 milions d’euros, un 3% més, mentre que el resultat brut d’explotació (ebitda) es va situar en 5.457 milions d’euros, un 3% superior. Per la seva part, les vendes 'online' van créixer el 27% i van arribar als 3.200 milions d’euros, la qual cosa suposa ja el 14% de vendes als mercats amb botiga a internet.

El nou conseller delegat

Des de la seva nova posició com a conseller delegat, i reportant al president executiu, Crespo serà responsable de les àrees de tecnologia (sistemes, dades i digital), seguretat de la informació, logística i transport, obres, assessoria jurídica, compres i contractacions, i sostenibilitat, i serà l’encarregat de definir juntament amb Isla l’estratègia global de la companyia.

Notícies relacionades

Crespo va iniciar la seva carrera en auditoria de comptes i es va incorporar a Inditex el 2001 com a responsable de polítiques comptables dins del departament d’administració financera. Després de dirigir posteriorment la gestió administrativa d’existències als centres logístics del Grup, va assumir el 2005 la responsabilitat de dirigir l’auditoria interna, fins que el 2018 va ser designat director general del grup, posició que ocuparà fins al seu nomenament com a conseller delegat al juliol.

A la junta s’ha reelegit Pablo Isla com a conseller executiu, Amancio Ortega com a conseller extern dominical i Emilio Saracho Rodríguez i José Luis Durán com a consellers externs independents.

Temes:

Inditex