06 juny 2020

Anar al contingut

Energia

Pimec alerta que les pimes espanyoles paguen la llum més cara d'Europa

Les petites i mitjanes corporacions són les que més diferències de preus tenen amb els seus competidors europeus

La diferència de preus elèctrics entre les pimes i les grans indústries a Espanya és la més alta de tota la Unió Europea

Sara Ledo

Pimec alerta que les pimes espanyoles paguen la llum més cara d'Europa

ALBERT BERTRAN

La petita i mitjana empresa espanyola és la que paga la llum més cara de tot Europa, segons un estudi elaborat per Pimec. La patronal catalana indica que les empreses menys consumidores d’electricitat, és a dir, aquelles amb un consum inferior als 20 megawatts/hora van pagar 0,2649 euros el kilowatt/hora el 2018, un 36% més que la mitjana de les grans economies europees (Alemanya, França, Itàlia i Regne Unit). Si bé els preus són una mica més baixos que l’any 2014, quan va començar la recuperació econòmica, l’any passat es va produir un increment del 14% respecte al 2017, l’any amb la llum més barata.

Aquesta és una de les conclusions d’un informe elaborat per Pimec partint de les dades de l’oficina estadística de la Comissió Europea (Eurostat) –en concret se centra en el preu amb impostos especials i taxes però sense impostos deduïbles com l’IVA– i amb el qual la patronal prova de posar el focus sobre un factor crucial per determinar el grau de competitivitat d’una economia: el cost energètic de les empreses.

Per països, els que tenen l’electricitat més barata entre els més desenvolupats són França i els països escandinaus. Al país veí les petites i mitjanes empreses van pagar el 2018 pel kilowatt/hora 0,1565 euros, mentre que a Dinamarca el preu de la llum va ser de 0,1886 euros; a Finlàndia, 0,0939 euros; a Noruega, 0,0969 euros, i a Suècia, 0,1545 euros. Entre els països menys desenvolupats, el preu més baix va ser el de Romania, a 0,1030 euros, amb una diferència de 157% sobre Espanya, molt similar a Bulgària, que va pagar 0,1081 euros.

En general, les petites empreses espanyoles van pagar un 36% més que les grans economies europees, un 87% més que la mitjana de les economies petites avançades i un 79% més que la mitjana de les economies menys desenvolupades. Aquesta diferència no és única del 2018 sinó que segueix una tendència d’anys: Entre el 2014 i el 2018 el preu mitjà de la llum a Espanya va ser de 0,2599, seguit de prop només per Itàlia, que en va pagar 0,2480, però molt lluny de França (0,1486 euros).

Les petites perden davant les grans

Aquest "lideratge" d’Espanya davant la resta de països es redueix progressivament a mesura que augmenten els nivells de consum d’electricitat. És a dir, com més consumeixen les empreses, més s’assembla el seu preu al de la resta d’economies europees, segons l’anàlisi de Pimec. Així, per a la resta de nivells de consum (més de 20 megawatts), Espanya té preus més baixos que les quatre grans economies europees, però "notablement" més alts que la mitjana de les petites i de les menys desenvolupades.

En aquest sentit, les consumidores d’entre 20 i 500 megawatts/hora d’electricitat tenen una factura un 15% més barata que les quatre grans economies europees, tot i que un 13% més cara que les economies petites i les menys desenvolupades; mentre que aquells amb un consum entre 500 i 2000 megawatts/hora paguen un 18% menys que la mitjana d’Alemanya, França, Itàlia i Regne Unit, un 18% més que les economies més petites i un 15% més que les menys desenvolupades. En el cas de les grans indústries, amb un consum entre 20.000 i 70.000 megawatts/hora, paguen la llum un 5% més barata que la mitjana de les quatre grans economies europees, però un 27% més cara que les petites. La diferència amb les menys desenvolupades és del 17%.

En la comparativa entre empreses menys consumidores i grans consumidores d’energia surten perdent les més petites, que són les que paguen més pel seu subministrament. De fet, a Espanya la distància de preus entre el consumidor d’electricitat més petit i el consumidor més gran és la més alta de tot Europa: les grans indústries d’entre 20.000 i 70.000 megawatts/hora de consum paguen gairebé un quart (0,0777) del que paguen els petits consumidors empresarials. La diferència amb els consumidors d’entre 20 i 500 megawatts/hora supera el doble de preu (0,1307 euros).