previsions

Brussel·les revisa a l'alça el creixement d'Espanya i augura un 2,3% el 2019

La Comissió Europea afirma que el consum continuarà sent aquest any el motor principal del creixement

zentauroepp49011093 pierre moscovici190710120211

zentauroepp49011093 pierre moscovici190710120211 / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’economia espanyola va vent en popa i creixerà aquest any una dècima més del previst fa tan sols tres mesos. La Comissió Europea ha revisat a l’alça la seva previsió de primavera i augura ara un creixement més robust, del 2,3% del PIB el 2019, gràcies a l’evolució positiva registrada durant la primera meitat de l’any. Per al 2020, l’estimació manté la xifra sense canvis en l’1,9% del PIB.

Segons la nova anàlisi comunitària, el creixement es va accelerar durant el primer trimestre i es va disparar un 0,7% gràcies a una contribució positiva de les exportacions netes i que la inversió en equipament i vivenda va compensar el feble creixement del consum. Mentrestant, durant el segon trimestre l’economia espanyola va registrar una lleugera desacceleració amb un creixement del 0,6%, una evolució més optimista de la pronosticada a la primavera gràcies a una certa recuperació del consum. 

Brussel·les espera que aquesta tendència es mantingui durant la segona meitat de l’any. “S’espera que el creixement disminueixi una mica més en el tercer trimestre de 2019 i s’estabilitzi a una taxa del voltant del 0,5% per als restants trimestres de l’horitzó de pronòstic”, assenyalen les noves previsions. Aquesta nova fotografia ha portat l’Executiu comunitari a elevar l’estimació de creixement per a aquest any i situar la nova previsió en el 2,3%, una dècima per sobre de la previsió de creixement inclosa per Espanya en el programa d’estabilitat remès a l’abril a Brussel·les. La taxa de creixement anual del PIB prevista per al 2020 es manté sense canvis en l’1,9%. 

Consum, motor del creixement

Notícies relacionades

En termes de composició, s’espera que la demanda interna, i en particular el consum, continuï sent el principal motor del creixement, amb una contribució neutral en termes generals de les exportacions netes al creixement. En un context de tensions comercials a nivell global, Brussel·les espera que les exportacions i importacions espanyoles segueixin la seva recuperació, tot i que a un nivell inferior al previst a la primavera. 

Quant a l’ocupació, les noves previsions auguren un creixement menor, tot i que encara continuarà expandint-se amb força el que significa que la taxa d’atur continuarà retrocedint. Juntament amb els augments salarials, assenyala la Comissió, “això hauria de recolzar el creixement dels ingressos disponibles i una taxa d’estalvi més gran de les llars”. Les noves previsions d’estiu també auguren una caiguda de la taxa d’inflació, que passarà de l’1,7% registrat el 2018 al 0,9% aquest any, principalment a causa dels efectes bàsics de l’evolució del preu dels preus del petroli, tot i que augmentarà al 1,2% el 2020 a mesura que la inflació subjacent es recuperi gradualment.